ulei de cocos
fapte interesante

Uleiul de cocos – ce este și cum ne afectează cu adevărat corpul?

Concentrându-ne din ce în ce mai mult atenția asupra sănătății noastre, ne uităm din ce în ce mai atent la toate produsele pe care le cumpărăm și le consumăm. Există mai multe programe la televizor pentru a educa publicul despre nocivitatea anumitor produse alimentare. Alegerea petrolului potrivit a fost o problemă majoră de ani de zile.

Uleiul de cocos este un produs despre care se credea inițial că este deosebit de dăunător pentru oameni, în principal pentru conținutul său de grăsimi saturate. Probabil că și-a dat datoria notorietății prin asocierea greșită cu uleiul de palmier. După ani de cercetare, a câștigat o popularitate imensă și a fost numit cel mai sănătos ulei vegetal.  Cele mai recente cercetări privind uleiul de cocos confirmă proprietățile sale valoroase.

Ce este uleiul de cocos?

Uleiul de cocos, adesea cunoscut și sub denumirea de unt de nucă de cocos sau grăsime de nucă de cocos, este un ulei natural obținut din nuci de cocos – fructul palmei de cocos. Se compune în principal din acizi grași cu lanț mediu și scurt. Mai mult de jumătate din compoziția sa este alcătuită din acid lauric – un compus chimic care susține imunitatea datorită proprietăților sale antivirale și antibacteriene. Pe lângă acidul lauric, conține și o cantitate mare de acid caprilic, cunoscut sub numele de antibiotic natural.

Nu numai că este excelent pentru funcționarea sistemului digestiv și reglează mediul bacterian intestinal, dar previne și formarea candidei albicans. Uleiul de cocos conține, de asemenea, o serie de vitamine și microelemente prețioase. vitaminele B2, B6, C și E, acid folic, potasiu, fier, fosfor, calciu și magneziu. Uleiul de cocos și-a câștigat faima în principal ca primul ulei natural care susține procesul de slăbire și modelare a corpului. Astăzi, este folosit nu numai în bucătărie, ci și în produse cosmetice.

utilizarea uleiului de cocos

Extragerea uleiului de cocos

Nucă de cocos este considerată una dintre cele mai valoroase nuci din lume. Omul folosește cea mai mare parte și obține multe produse valoroase. Carnea (endosperm), sucul (apa de nucă de cocos, laptele de nucă de cocos) și uleiul de nucă de cocos sunt obținute din nuci de cocos. Nucile de cocos sunt foarte durabile și pot supraviețui cu ușurință călătoriilor lungi. Aceasta înseamnă că este posibil să se obțină ulei nu numai în locul în care cresc cocotierii, ci peste tot.

Prima modalitate de a obține ulei de nucă de cocos este gătindu-l. Acesta constă în turnarea întregii nuci de cocos cu apă și fierberea ei lentă, timp în care grăsimea este eliberată din nucă și colectată pe apă. Această grăsime este colectată de la suprafața apei. O altă metodă este extragerea uleiului de cocos din carne. Carnea de nucă de cocos este separată de toată nuca și apoi laptele este presat din ea. Laptele este fermentat timp de două zile, timp în care apa este separată de grăsime. Apa este evaporată astfel încât să păstreze grăsimea în sine.

ulei de cocos și slăbire

Utilizarea principală a grăsimilor – este uleiul de cocos sănătos pentru prăjire?

Uleiul de cocos este folosit în multe zone, dar este utilizat în principal în bucătărie, în special pentru prăjire. A câștigat o popularitate imensă și are reputația unui înlocuitor sănătos pentru grăsimile utilizate până acum. Există două elemente importante care determină dacă o anumită grăsime este potrivită pentru prăjire.

Primul este punctul de fum. Indică punctul în care uleiul începe să ardă. Este important deoarece arderea grăsimilor produce substanțe cancerigene periculoase pentru organism. Al doilea element la care trebuie să fim atenți este stabilitatea uleiului, care este gama în care uleiul poate lua foc. Cu cât este mai îngust, cu atât este mai stabil uleiul și, prin urmare, este mai bun pentru prăjire. Prin evaluarea acestor parametri, se poate evalua dacă uleiul de cocos este sănătos pentru prăjire .

Punctul de fum al uleiului de cocos variază între 185 și 220 de grade Celsius. Pentru comparație, punctul de fum al uleiului popular de rapiță variază între 130 și 190 de grade Celsius, care este mult mai mic. Aceasta înseamnă că uleiul de nucă de cocos poate fi încălzit la temperaturi mult mai ridicate, deci se produc mai puține substanțe cancerigene.

Cum este prezentat uleiul de cocos în ultimele cercetări?

Inițial, uleiul de cocos era aproape demonizat. Conține cantități mari de grăsimi saturate. Acizii grași saturați sunt responsabili pentru creșterea nivelului de colesterol din sânge și accelerarea dezvoltării bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, observațiile asupra insulelor din Pacific care consumă ulei de cocos în cantități enorme au ridicat îndoieli și au provocat cercetări.

Studii recente arată că uleiul de cocos este unul dintre cele mai sănătoase produse din categoria grăsimi, ceea ce și-a sporit popularitatea. American Society a publicat date în 2017, potrivit cărora până la 72% din populația Statelor Unite folosește ulei de cocos. Comparativ cu alte uleiuri vegetale, are mult mai multe avantaje, iar utilizarea sa poate aduce multe beneficii. Efectul antibacterian dovedit și efectul valoros asupra metabolismului și procesul de slăbire arată că uleiul de nucă de cocos cu siguranță nu merita opinii negative.

ulei de nucă de cocos pentru păr

Uleiul de cocos – contraindicații pentru utilizare și consum

Deși, potrivit unor cercetări științifice recente, uleiul de cocos a fost recunoscut ca unul dintre uleiurile vegetale mai sănătoase, pot exista unele contraindicații pentru utilizarea acestuia. Amintiți-vă că nimic nu este 100% bun și sănătos și că fiecare dintre noi este diferit și reacționează diferit la anumite produse.

Uleiul de cocos nu va fi recomandat persoanelor cu colesterol ridicat, în special LDL „colesterol rău”. Acest ulei, în ciuda numeroaselor sale avantaje, crește colesterolul mai mult decât alte uleiuri vegetale. Prin urmare, va fi mai sigur să evitați consumul excesiv de grăsime de nucă de cocos. De asemenea, este important să verificați dacă uleiul de cocos nu provoacă reacții alergice. Ca derivat din nuci, poate provoca alergii.

Contraindicații pentru uleiul de cocos în ceea ce privește utilizarea acestuia pot apărea și dacă luăm în considerare cosmetologia. În primul rând, fii conștient de posibilele alergii. De asemenea, este important să verificăm dacă uleiul de cocos este potrivit pentru pielea sau tipul nostru de păr. Un exemplu ar fi utilizarea acestuia pe părul uscat și deteriorat. Ar provoca doar mai mult frizz și mat.

Ulei de cocos și efecte secundare

Chiar și cel mai sănătos produs poate avea efecte secundare dacă este utilizat greșit sau consumat în exces. În cazul uleiului de cocos, cel mai semnificativ efect secundar este creșterea nivelului de colesterol. Uleiul de cocos este mai eficient în acest sens decât alte uleiuri vegetale. Cu toate acestea, nu ar trebui să provoace mult rău în cazul persoanelor cu un nivel normal de colesterol și al celor care, în general, mențin o dietă sănătoasă.

Consumul excesiv de ulei de cocos poate provoca, de asemenea , efecte secundare, cum ar fi creșterea nivelului tensiunii arteriale sau accelerarea dezvoltării bolilor coronariene. Cu toate acestea, aceasta nu este strict o caracteristică a uleiului de cocos, ci a tuturor grăsimilor saturate. S-a dovedit că grăsimile conținute în uleiul de cocos sunt mai bine digerate decât altele și, prin urmare, sunt mult mai puțin dăunătoare.

Opiniile medicilor despre uleiul de cocos

Atunci când alegeți ingredientele alimentare potrivite, nu trebuie să luați în considerare doar popularitatea lor, care poate fi cauzată de comercializarea falsă. Merită să acordați atenție confirmării funcționării unui anumit produs și opiniei persoanelor cu educație adecvată într-un anumit domeniu. Opiniile medicilor despre uleiul de cocos sunt în mare parte pozitive. Acestea se bazează pe rezultatele multor studii și confirmă faptul că uleiul de cocos poate avea un efect bun asupra corpului uman. Medicii sunt de asemenea de acord că uleiul de cocos este o alegere mai bună pentru prăjire decât alte uleiuri vegetale.

Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că medicii nu recomandă consumul excesiv de grăsimi saturate. Aceasta nu este probabil părerea lor negativă despre uleiul de cocos în sine, ci un sfat pentru a limita utilizarea oricăror uleiuri vegetale care sunt responsabile pentru creșterea nivelului de colesterol din sânge.

Cum rafinarea afectează proprietățile uleiului și dacă uleiul de cocos rafinat este sănătos

Rafinarea uleiurilor vegetale este un proces menit să le purifice și să le ofere proprietăți adecvate, cum ar fi, de exemplu, lipsirea lor de culoare sau miros sau creșterea durabilității acestora. S-ar părea că aceasta este o procedură benefică și eliminarea produsului din impurități va spori efectele pozitive ale uleiului. De fapt, rafinarea este procesul de expunere a unei grăsimi date la temperaturi ridicate și substanțe chimice. Majoritatea vitaminelor și micronutrienților valoroși sunt uciși în acest fel.

Utilizarea uleiului rafinat poate să nu fie dăunătoare, dar trebuie să evaluați dacă uleiul rafinat de nucă de cocos este sănătos . Uleiul rafinat este practic un produs fără valoare – lipsit de vitamine, nu are un efect benefic asupra corpului nostru. De asemenea, nu are un gust caracteristic, foarte apreciat. Nici nu va funcționa în cosmetică. Uleiurile nerafinate sunt presate la rece și își păstrează toate cele mai valoroase proprietăți.

Este ulei de nucă de cocos  este nesănătoasă ? – reveniți la îndoială în anul 2019 

Oamenii nu sunt ființe care se țin de opiniile lor mult timp. De multe ori ne răzgândim sub influența altora, fără să ne gândim prea mult la asta. În cazul uleiului de cocos, putem găsi o mulțime de opinii diferite de-a lungul anilor. Inițial, a fost considerată una dintre cele mai grave grăsimi, apoi a obținut titlul de cea mai sănătoasă, iar astăzi avem din nou unele îndoieli.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că uleiul de cocos s-a dovedit a fi mai sănătos decât alte uleiuri vegetale și are, de asemenea, multe beneficii cosmetice. Ne concentrăm din nou asupra conținutului de acizi grași saturați care cresc colesterolul. Acesta este motivul pentru care unii încep să revină la opinia că uleiul de nucă de cocos este nesănătos în 2019. Cu toate acestea, ar trebui să ne amintim că nu este la fel de nefavorabil pentru noi ca multe produse foarte prelucrate prezente în dietele noastre. Dacă menținem moderarea consumului său și limităm sursele rămase de acizi grași saturați, nimic nu ar trebui să ne amenință.

Și dacă căutați suplimente alimentare sub formă de pastile care vă vor ajuta în funcționarea corpului, accesați fila Suplimente alimentare .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *