Cum să combateți transpirația excesivă a piciorului
boli atipice

Transpirație excesivă a piciorului – o afecțiune neplăcută sau un simptom al unei boli grave?

Problema cu hiperhidroză poate apărea la orice vârstă. Chiar dacă transpirația este un proces natural, prea multă transpirație este un semn că corpul tău luptă cu bacteriile. Uneori este o consecință a unui stil de viață prost, dar în unele cazuri este un simptom al unei boli grave sau al unor probleme hormonale care ar trebui să fie tratate de către un medic. În orice caz, ar trebui să consultăm un specialist care va pune un diagnostic și va începe terapia. Cea mai frecventă formă de hiperhidroză este transpirația excesivă a picioarelor. Care sunt cauzele sale?

Transpirația picioarelor – principalele cauze

Transpirația excesivă a piciorului afectează tot mai mulți oameni. Este foarte des rezultatul purtării de șosete sau pantofi din materiale artificiale pe tot parcursul zilei, în care pielea nu poate „respira” liber. Din păcate, transpirația picioarelor poate fi asociată și cu o dietă incorectă – merită să evitați stimulentele, precum și alimentele picante, greu digerabile. Transpirația picioarelor poate fi, de asemenea, un rezultat al tulburărilor emoționale – de aceea se adaugă balsam de lămâie suplimentelor alimentare pentru a reduce transpirația.

Transpiratie excesiva a picioarelor

Transpirații nocturne și boli grave. Când merită să vizitați un medic?

Transpirația excesivă noaptea poate fi un simptom al multor boli grave, deci nu trebuie luată cu ușurință. Transpirațiile nocturne sunt un semn că organismul nostru încearcă să scape de toxine. Dacă transpirațiile nocturne sunt însoțite de oboseală generală, apatie, probleme de concentrare sau dureri de cap, este un semn că ar trebui să consultăm un specialist cât mai curând posibil – mai ales dacă cantitatea de sudoare crește zi de zi. Iată o listă a bolilor care pot fi asociate cu transpirațiile nocturne:

 • Cancer (limfom) – cancerul sistemului limfatic, din păcate, afectează tot mai mulți pacienți. Detectarea precoce este foarte importantă în tratamentul său, așa că, dacă suntem preocupați de transpirațiile nocturne, merită să vă adresați unui medic cât mai curând posibil.
 • Diabet – transpirațiile nocturne pot fi asociate cu o scădere a nivelului de zahăr din sânge. Apare de obicei în prezența diabetului nedetectat sau tratat incorect.
 • Hipertiroidism – glanda tiroidă este responsabilă de toate procesele care au loc în corpul nostru, inclusiv de termoreglare. Atunci când se tratează prea mulți hormoni, întregul corp funcționează mai repede și, prin urmare, cantitatea de transpirație crește.
 • Hipertensiune – acesta este așa-numitul „ucigaș tăcut”. Boala nu dă semne de mulți ani, în timp ce salturile bruște de presiune pot provoca o creștere a temperaturii corpului și transpirații.
 • Nevroză – transpirația excesivă poate fi un simptom al multor tulburări mentale, inclusiv nevroza, dar și schizofrenia. Un organism aflat constant sub stres produce adrenalină aproape continuu. În acest caz, transpirațiile nocturne însoțesc atacuri bruște de panică care apar și noaptea.
 • Hiperhidroza – este o tendință înnăscută la transpirație excesivă. Din fericire, boala poate fi tratată cu agenți farmacologici corespunzători.
 • Reflux – Pe măsură ce stomacul revine în esofag, acesta poate provoca o tuse care face ca temperatura corpului să crească.

Este foarte important să găsiți cauza transpirațiilor de noapte și să o tratați, nu simptomele în sine. De asemenea, merită să aveți grijă de confortul adecvat al somnului, controlând temperatura din dormitor și asigurând un nivel adecvat de umiditate.

Transpirație nocturnă și probleme hormonale

Uneori, transpirația excesivă se datorează unui dezechilibru hormonal. Acestea pot fi asociate cu pubertatea și în cazul persoanelor în vârstă cu menopauză sau andropauză (menopauză masculină). În menopauză, bufeurile sunt normale și pot apărea și noaptea. În ceea ce privește andropauza, nivelul de testosteron scade în această perioadă, ceea ce corespunde pentru menținerea temperaturii corporale corespunzătoare. Acest lucru se întâmplă de obicei după vârsta de 40 de ani.

Transpirație noaptea după alcool

Transpirația nocturnă după consumul de alcool poate fi cauzată de efectul etanolului asupra vaselor pielii, care se dilată semnificativ sub influența acestuia. Alcoolul crește foarte rapid nivelul zahărului din organism și, în plus, este tratat ca o otravă – începem să transpirăm pentru a scăpa de el. Dacă problema apare numai după consumul de alcool, nu vă faceți griji. Transpirația excesivă poate fi asociată și cu produsele consumate – cantitatea de transpirație crește dacă dieta conține o mulțime de produse lactate sau legume picante (ceapă, usturoi).

Capul transpirat

Transpirația capului este de obicei asociată cu glande sudoripare hiperactive. De obicei apare în situații stresante, deși este uneori cauzată de modificări hormonale, obezitate sau boli de inimă. Transpirația crescută a capului este o afecțiune care provoacă un mare disconfort și de multe ori contribuie la retragerea din contactele sociale. De obicei, primele simptome ale transpirației capului apar între 20 și 30 de ani. Din păcate, boala nu poate fi vindecată complet, dar simptomele în sine pot fi eliminate. Cel mai important lucru este să mențineți o igienă adecvată a scalpului – nu uitați să vă spălați părul cu preparatele adecvate disponibile la farmacie. De asemenea, puteți utiliza injecția cu toxină botulinică a scalpului – are ca scop blocarea nervilor care furnizează glandele sudoripare. Datorită acestui fapt, nu transpiră nici măcar câteva luni. Primele efecte pot fi observate după câteva zile. Costul procedurii variază de la RON 600 la RON 1000.

Transpiratie excesiva a piciorului - cum se trateaza

Miros de transpirație – semnale deranjante trimise de corp

Merită să știm că transpirația umană este inodoră – organismul scapă de bacterii și alte toxine care îi afectează mirosul. Mirosul transpirației se poate schimba în funcție de produsele consumate sau stimulente. Mirosul neplăcut poate fi legat de boala împotriva căreia luptă organismul. Ce condiții poate însemna un anumit miros?

 • Acetonă – Mirosul transpirației asemănător acetonei înseamnă că este posibil să avem diabet. Când se detectează o boală, un astfel de miros este un semn că este tratat prost.
 • Amoniac – un miros asemănător amoniacului indică insuficiență renală severă. Simptomele asociate includ o cantitate modificată de urină.
 • Berea proastă – un astfel de miros poate indica faptul că avem tuberculoză. Boala nu cauzează practic simptome pentru o lungă perioadă de timp, deci este dificil să o diagnosticați.

Transpirație excesivă – 4 moduri de a atenua simptomele acesteia. Tratamente pentru combaterea problemei transpirației

Combaterea transpirației excesive ar trebui să înceapă cu schimbarea obiceiurilor zilnice – de foarte multe ori acestea sunt principala cauză a problemei. Ce merită să ne amintim?

 • Alegerea antiperspirantului potrivit – ar trebui să limiteze activitatea glandelor sudoripare, nu numai să miroasă frumos. Acordați atenție compoziției antiperspirantului – ar trebui să conțină gluconat de zinc, neutralizând mirosurile neplăcute.
 • Remedii la domiciliu – evitați scăldatul în apă fierbinte, deoarece stimulează activitatea glandelor sudoripare. Locurile care sunt cel mai afectate de transpirație trebuie spălate cu săpun cu clorhexidină (sau alt preparat bactericid). De asemenea, ar trebui să alegem îmbrăcăminte ușoară, din bumbac, în care pielea noastră poate respira liber. De asemenea, ar trebui să ne amintim despre o igienă adecvată.
 • Medicină pe bază de plante – ierburi precum balsamul de lămâie, salvie și coaja de stejar sunt recomandate în special. Merită consumate ca perfuzie. Putem face și o baie cu ierburi.

Dacă metodele menționate mai sus nu aduc nicio ușurare, merită să folosiți tratamente care elimină simptomele hiperhidrozei. Pe lângă injecția scalpului menționată mai sus, medicina oferă și următoarele tratamente:

 • Ionofereză – se utilizează pentru tratarea hiperhidrozei picioarelor, mâinilor sau axilelor. Tratamentul constă în deteriorarea permanentă a glandelor sudoripare. Prețul unui tratament este de aproximativ 400 RON. Primele efecte sunt vizibile după o serie de tratamente.
 • Lipoliza cu laser – presupune introducerea unui fascicul de lumină în glandele sudoripare și apoi aspirarea lor. Cu acest tratament, putem fi siguri că transpirația nu va mai apărea niciodată într-un anumit loc.
 • Liposucția – este o procedură chirurgicală efectuată sub anestezie locală. Constă în aspirarea glandei și a grăsimii cu un ac mic. Efectul de liposucție este permanent și costul său este de aproximativ 5.000 RON.
 • Simpatectomia (în cazuri extreme) – această operație este destinată celor mai severe cazuri de transpirație excesivă. În timpul simpatectomiei, nervii din zonele cu transpirație abundentă sunt tăiați chirurgical. Procedura se efectuează sub anestezie generală și efectul său este permanent.

Amintiți-vă că transpirația crescută este un semnal pe care ni-l dă organismul – nu o ignorați și vizitați un medic cât mai curând posibil, care va pune un diagnostic sau va risipi îndoielile noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *