Termografia – ce este și unde se folosește?
Termografia, cunoscută și sub denumirea de termoviziune, este o metodă de evaluare la distanță și fără contact a distribuției temperaturii suprafeței corpului, ea joacă un rol auxiliar în examinările cu raze X, mamografie, ultrasunete și tomografie computerizată. Este folosit în medicină și inginerie biomedicală în scopuri de diagnostic și cognitiv. Această metodă permite vizualizarea radiației infraroșii invizibile pentru ochi. Datorită acestui fapt, este posibil să obțineți informații despre procesele fiziologice și patologice care au loc în corpul uman. Aceste procese se reflectă în schimbările de temperatură. În zilele noastre, metodele de termoviziune sunt atât de avansate încât pot determina schimbările de temperatură din punct de vedere al valorii și distribuției lor spațiale, în termeni statici și dinamici. Marele avantaj al unor astfel de măsurători, este neinvaziv și lipsit de efecte secundare, iar măsurătorile pot fi repetate de mai multe ori fără a dăuna pacientului. Imagistica termică este, de asemenea, utilizată pe scară largă în medicina legală – ajută la determinarea orei morții.
Termografie
Primele camere termice au fost dezvoltate în anii 1970.
Sensibilitatea excepțională a camerelor termice profesionale permite detectarea inflamațiilor mult mai devreme decât apariția stărilor clinice. Cele mai importante aplicații ale termografiei sunt diagnosticarea bolilor, sprijinirea tratamentelor, depistarea bolilor legate de sistemul circulator, precum și evaluarea eficacității medicamentelor.
Studiile au arătat că țesuturile bolnave au o temperatură mult mai ridicată din cauza modificărilor metabolismului. Rezultatele termografiei pot sprijini tratamentul clinic. Diferențele de temperatură apar în locurile în care există modificări ale aportului de sânge și indică adesea inflamație locală sau ischemie.
Apariția punctelor fierbinți este inflamația acută a articulațiilor, ligamentelor și oaselor, precum și fracturi proaspete. Din păcate, examenul este deseori perturbat de medicamentele antiinflamatoare care afectează imaginea termografică și provoacă scăderea locurilor cu temperatură crescută.
Thermovision permite monitorizarea terapiei osteoporozei și dă rezultate promițătoare în diagnosticul bolilor articulațiilor temporomandibulare. În plus, este utilizat în reumatologie, diagnosticarea bolilor sistemului musculo-scheletic și a sistemului nervos. Marele avantaj al diagnosticului cu utilizarea termografiei este utilizarea acestuia atât în evaluarea leziunilor temporare ale nervilor, cât și în cazul leziunilor permanente ale acestora.
Imagistica termică este ideală pentru diagnosticarea psoriazisului (leziuni cronice, staţionare şi active). Această metodă de diagnosticare este foarte utilă dacă doriți să determinați eficacitatea exercițiilor de reabilitare, de exemplu după intervenții chirurgicale pe coloana lombosacrală.
În laringologie, pe de altă parte, se folosesc măsurători termografice de ex. pentru evaluarea leziunilor inflamatorii ale sinusurilor paranazale și a inflamației cavității bucale. În stomatologie, pentru a analiza starea parodonțiului și a articulațiilor temporomandibulare. În pneumonie, este folosită pentru diagnosticarea pneumoniei, iar în endocrinologie, este o metodă de sprijinire a diagnosticului bolilor tiroidiene.
În alergologie, completează testele cutanate standard. În cardiologie pentru monitorizarea bolilor vasculare. În dermatologie, măsurătorile sunt folosite pentru a evalua adâncimea arsurilor, a diagnostica bolile de piele, precum și leziunile neoplazice.
Termografia computerizată
Termografia computerizată este o metodă unică de evaluare obiectivă a proprietăților terapiei. Cu toate acestea, nu precizează cauzele bolilor, motiv pentru care este o metodă auxiliară atunci când se utilizează alte metode de depistare a bolilor.
Cel mai important lucru este menținerea unei temperaturi constante în camera de testare în timpul măsurătorilor termografice, deoarece fluctuațiile de temperatură îngreunează analiza rezultatelor. Persoanele cu modificări dermatologice la nivelul pielii, tatuaje proaspete și cicatrici nu pot face examenul termografic (cu excepția, bineînțeles, în cazurile în care termografia urmează să fie utilizată pentru diagnosticarea diferitelor tipuri de leziuni cutanate).
Termoviziunea este o metodă cu un mare potențial de cercetare și diagnostic. Cu toate acestea, trebuie amintit că, în timpul studiilor de termoviziune care implică persoane, este necesar să se respecte cu strictețe recomandările metodologice și standardele de măsurare care se aplică în termografia medicală, deoarece numai astfel se pot obține rezultate fiabile ale testelor. Este foarte important să pregătiți corect pacientul înainte de a continua cu analiza. În caz contrar, vor apărea erori de măsurare.
Imagistica termografică poate fi efectuată și pe animale. Măsurătorile sunt recomandate în special pentru profilaxia și inspecțiile regulate ale animalelor de lucru, cum ar fi câinii sau caii de sport. Testul vă permite să detectați problema înainte de a apărea în testele tradiționale, ceea ce vă va permite să luați pașii corespunzători mult mai devreme. În plus, este un test non-invaziv și fără stres pentru animale.

Termografia cancerului
Organele și țesuturile care sunt alterate, bolnave, deteriorate sau infectate degajă mai multă căldură decât cele care sunt sănătoase. Camera de termoviziune detectează și înregistrează locurile schimbate. În prezent, cu o fiabilitate de la 70% până la chiar 100%, sunt diagnosticate următoarele: cancere maligne de sân, piele, ganglioni limfatici, schelet facial și recidive ale acestora, inflamații și cancere ale anexelor, urechii, gâtului, nasului, boli ale coloana vertebrală și articulațiile, vasele și nervii membrelor, afecțiuni ale tiroidei, boli inflamatorii și funcționale ale rinichilor, precum și boli ale sistemului digestiv și ficatului.
Creșterea temperaturii are loc în tumorile canceroase precum melanomul și hemangiomul, care apar ca tumori fierbinți în termografie. În acest caz, termografia este utilă în determinarea graniței dintre zona țesutului sănătos și procesul canceros.
În dermatologie, măsurătorile termice sunt utilizate pentru a evalua profunzimea arsurilor, precum și pentru a diagnostica bolile de piele și leziunile neoplazice.
În anii 1950 au început cercetările privind utilizarea măsurătorilor de temperatură în diagnosticul sânului. Măsurătorile au fost efectuate pentru prima dată de un chirurg canadian, dr. Lawson. Aceștia au permis să demonstreze că examinările termografice sunt o completare ideală a examinărilor mamografice și clinice și sporesc diagnosticul corect, iar fiabilitatea în diagnosticarea cancerului de sân, mai ales în stadiile incipiente, era deja în jur de 60%.
De ce termografia permite adesea depistarea precoce a cancerului de sân? Baza fiziologică este că celulele canceroase desfășoară un metabolism intens și sunt de obicei foarte bine aprovizionate cu sânge. Datorită acestui fapt, locul în care apare o leziune periculoasă emite mult mai multă căldură decât partea neafectată a corpului.
Există multe avantaje care fac termografia superioară metodelor clasice de diagnostic, precum mamografia, ultrasonografia sau imagistica prin rezonanță magnetică. În primul rând, termografia este o metodă bazată pe observarea modificărilor fiziologice, nu a modificărilor anatomice care apar ulterior. Acest lucru face posibilă depistarea cancerului foarte rapid într-un stadiu incipient, înainte de a trece la examinarea „tradițională” și mai detaliată.
Din păcate, deși modificări în metabolismul celulelor canceroase apar înainte ca acestea să poată fi detectate prin mamografie sau ecografie, acestea sunt atât de discrete încât există întotdeauna o mare probabilitate ca aceste modificări să fie ratate și la un test de termoviziune…
În plus, o mare problemă în cazul imagistică termografică a leziunilor neoplazice la nivelul sânului este aceea că toate leziunile mici sunt localizate suficient de adânc în sân sau, dacă sânii sunt mari, în astfel de cazuri pot să nu emită emisie crescută de radiații infraroșii. spre exterior! Prin urmare, astfel de modificări nu vor fi vizibile pe camera termică.

Ce este termografia?
Termografia este un proces de imagistică în banda de infraroșu mijlociu. Acest proces înregistrează radiația termică emisă de corpurile fizice. Modificările acestor temperaturi sunt înregistrate cu o cameră de precizie, astfel încât să poată detecta semnele precoce ale bolii. Intervalul de temperatură în care are loc acest proces este obișnuit în condițiile de zi cu zi, așa că nu este necesară iluminarea cu o sursă de lumină suplimentară. Distribuția temperaturii poate fi văzută dintr-o privire, la fel ca o imagine dintr-o cameră. Camerele folosite de medici sunt de înaltă rezoluție, datorită căreia sunt extrem de precise și înregistrează temperatura corpului cu o precizie de 0,01 grade Celsius.
Termografia are o gamă largă de aplicații și este folosită nu numai în medicină, ca imagistică medicală. De asemenea, este utilizat în cercetarea științifică, de către poliție, armată și în diagnosticarea dispozitivelor mecanice, a circuitelor electrice și a izolațiilor termice a clădirilor, precum și în medicina veterinară.
Termografia medicală este complet sigură și non-invazivă. Este utilizat pentru evaluarea sistemului osos, articular și muscular. De asemenea, permite imagistica oricăror modificări fiziologice . Poate fi folosit pentru a analiza un pacient de mai multe ori , deoarece, spre deosebire de tomografia computerizată , nu utilizează raze X. În plus, aparatul de termoviziune este mult mai ieftin decât alte echipamente medicale, precum radiografie, tomograf sau ultrasunete.
Camera de termoviziune funcționează datorită unei matrice care găsește căldură, adică are capacitatea de a primi radiații în banda infraroșie. Semnalul de radiație este prezentat sub forma unui grafic de distribuție a temperaturii, adică imagini color ale corpului. O nuanta intensa de rosu inseamna ca un astfel de loc de pe corp emana mai multa caldura, o culoare albastru intens inseamna ca locul emite mai putina caldura. Termografia în medicină este o metodă suplimentară care ajută la furnizarea de noi informații despre pacient. Nu te poți baza doar pe acest proces în evaluarea stării pacientului, deoarece este în primul rând o metodă de informare și monitorizare a tipurilor de modificări inflamatorii. Corpul uman este un sistem extrem de complex a cărui temperatură depinde de mulți factori. Se întâmplă că este dificil să se stabilească un diagnostic, adesea pacientul este nervos înainte de examinare, iar acest lucru afectează temperatura pielii și rezultatele măsurătorilor. Analiza este influențată și de folosirea diverselor produse cosmetice pe corpul nostru!