Sindromul intestinului iritabil – ce este, cum să-l abordăm?
Sindromul intestinal iritabil, hiperactiv sau supra-sensibil este o afecțiune care afectează adesea femeile cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Desigur, alte categorii de vârstă și sex nu pot fi excluse. Acest sindrom se poate întâmpla și adolescenților sau persoanelor în vârstă. Cu toate acestea, pacienții subestimează adesea această problemă, ignorând consecințele grave la care poate duce un sindrom de colon iritabil neglijat. Din acest motiv, merită să vă familiarizați cu problemele de bază referitoare la această boală, să aflați despre simptomele și consecințele nerespectării regulilor nutriționale și să verificați care sunt cele mai populare diete (ce să mâncați, ce produse să evitați) .
Sindromul intestinului iritabil – caracteristici
Ce este sindromul intestinului iritabil? Este o boală care duce de obicei la crampe, gaze și gaze. Mai mult, această afecțiune se poate manifesta ca o problemă abdominală constantă, vorbim despre diaree și constipație. Merită să știm că afectează chiar și fiecare a cincea persoană și nu toată lumea este conștientă că poate suferi de aceasta.
De asemenea, merită să ne amintim că sindromul intestinului iritabil nu este cauzat de bacterii sau viruși. Mai mult, boala nu este asociată cu alte probleme, cum ar fi ulcerele, apendicita, cancerul sau calculii vezicii biliare. Mai mult, nu au existat modificări în structura sistemului digestiv și acesta își îndeplinește funcțiile în mod corespunzător. Din păcate, în ciuda muncii corespunzătoare, o parte a intestinului nu funcționează corect, deplasând materia fecală prea repede sau prea încet spre rect. Din acest motiv, apare adesea diareea sau constipația menționată mai sus. De asemenea, nu trebuie să uităm că persoanele care se pot confrunta cu sindromul intestinului iritabil au adesea disconfort. Este legat de faptul că există un sentiment al așa-numitei mișcări intestinale incomplete.

Sindromul intestinului iritabil – simptome
Cele mai grave simptome sunt diareea sau constipația. Uneori apar alternativ, ceea ce face dificilă limitarea lor într-un fel (fie cu medicamente sau decocturi naturale). Pe lângă problemele legate de mișcările intestinale adecvate, un intestin suprasensibil poate provoca, de asemenea, gaze cronice și persistente. În unele cazuri, poate dezvolta și dureri de spate, în special în segmentul inferior, incontinență urinară și urinare frecventă, durere la nivelul mușchilor și articulațiilor și greață. Problemele psihiatrice, inclusiv anxietatea și depresia, pot fi, de asemenea, simptome ale bolilor cronice ale intestinului gros și subțire.
Cu toate acestea, cel mai rău nu trebuie presupus imediat. În multe cazuri, diagnosticul corect al sindromului intestinului iritabil are loc după cel puțin două sau trei luni. Abia după acest timp, dacă simptomele persistă, ar trebui să mergem la un medic specialist care vă va diagnostica și vă va spune cum să faceți față acestei boli. Cu toate acestea, cel mai important lucru de reținut este că nu toate durerile abdominale și problemele legate de defecare pot fi un semn al acestei boli. Există multe afecțiuni care se pot manifesta ca probleme gastrice. Vorbim aici nu numai despre intoleranță la o anumită componentă, ci și despre boli foarte grave, cum ar fi cancerul. Din acest motiv, simptomele nu trebuie subestimate și dacă persistă, trebuie să mergeți imediat la gastroenterolog.
Motivele care stau la baza acestei boli
Medicina modernă nu este capabilă să definească pe deplin ce anume cauzează această boală și care sunt sursele acesteia. Motivele sunt, prin urmare, doar circumstanțiale, iar specialiștii din întreaga lume pot ghici doar ce poate determina dezvoltarea bolii. Cu toate acestea, s-a observat că sindromul intestinului iritabil este adesea asociat cu hipersensibilitate viscerală. În plus, se mai spune că perturbările motilității intestinale împreună cu tulburările sistemului nervos intestinal contribuie la apariția acestei probleme. Cu toate acestea, foarte des, problemele mentale sunt listate ca una dintre cauzele principale. Fondul nervos, adică stresul omniprezent din viața noastră, anxietatea sau depresia poate duce la apariția acestei boli.

Cum să lupți împotriva sindromului intestinului iritabil?
Tratamentul eficient al sindromului intestinului iritabil este foarte dificil și se concentrează adesea pe tratamentul simptomatic și profilactic. Există câteva soluții posibile pe care le putem lua în considerare atunci când vine vorba de combaterea sindromului intestinului iritabil. Una dintre ele este să urmeze o dietă adecvată. O altă soluție la fel de bună și adesea utilizată este administrarea de doze mici de medicamente care inhibă peristaltismul intestinal.
Tratamentul farmacologic
O boală fără cauze bine definite este extrem de dificil de tratat. Din acest motiv, medicamentele care sunt concepute pentru a contracara simptomele sunt cele mai frecvent utilizate medicamente. Aceasta înseamnă că medicamentele scapă de problemele legate de balonare, constipație, diaree sau alte simptome. Din motive evidente (simptome diferite la pacienți și forma eterogenă a bolii), este dificil să se determine care medicament va ajuta cel mai bine la rezolvarea problemei noastre. Din acest motiv, cele mai frecvente opțiuni pe care le vom auzi de la medic sunt medicamentele anti-spasmodice, anti-flatulențe, constipație sau laxative. Mai mult, în cazul unei astfel de nevoi, medicul poate prescrie și antibiotice. Antidepresivele și medicamentele psihotrope pot fi, de asemenea, un ajutor semnificativ în tratamentul sindromului intestinului iritabil.
Sindromul intestinului iritabil – dieta
Mulți oameni uită că ceea ce mâncăm are cel mai mare impact asupra funcționării corpului nostru. Mâncarea foarte procesată nu este doar greu de digerat pentru noi, dar de foarte multe ori duce la apariția altor boli. Astfel de probleme includ diabetul, hipersensibilitatea la gluten, refluxul gastric, obezitatea și apariția bolilor civilizației. Pentru a ne asigura că problemele de stomac dispar și nu trebuie să ne facem griji cu privire la sindromul intestinului iritabil, o dietă nutrițională ar trebui să îndeplinească mai multe condiții.
În primul rând, familiarizați-vă cu dieta bogată în reziduuri. Este o dietă bogată în fibre, care este recomandată în lupta împotriva constipației și în prevenirea problemelor legate de bolile intestinale. Mai mult, este și o dietă care acționează împotriva dezvoltării aterosclerozei, diabetului și obezității. Cele mai frecvente ingrediente din această dietă sunt, desigur, cele bogate în fibre. Vorbim despre crupe groase, pâini întunecate, orez (orez brun în special) sau unele fructe. O sursă bună de fibre sunt prunele uscate. Alte legume și fructe crude sunt, de asemenea, o modalitate foarte bună de a umple fibra din corpul nostru. De asemenea, nu putem uita de leguminoase. O altă opțiune poate fi să mănânci fulgi de ovăz. Cu toate acestea, trebuie amintit că
rezumat
Sindromul intestinului iritabil este o boală discretă care poate îngreuna viața în multe situații. Afectează nu numai starea noastră fizică, ci și starea noastră mentală. Din acest motiv, ar trebui să aveți grijă la simptomele sindromului intestinului iritabil și să consultați un medic cât mai curând posibil, fără a lua măsuri care ne-ar putea afecta în vreun fel.