Schimbări de unghii
boli atipice

Modificări ale unghiilor de la picioare – Ce înseamnă?

Modificări ale unghiilor de la picioare – Ce înseamnă? Toată lumea știe că tuse, durere sau, de exemplu, o erupție cutanată este un motiv pentru a planifica o vizită la medic în programul dvs. încărcat. Din păcate, majoritatea dintre noi nu sunt conștienți de faptul că simptomele diferitelor boli nu sunt întotdeauna atât de evidente. Există probleme de sănătate, ale căror prime semne pot fi recunoscute prin observarea unghiilor. Nu întotdeauna fragilitatea lor, fragilitatea sau aspectul nu foarte estetic indică necesitatea unei manichiuri sau a unei măști speciale pe mâini. Uneori putem citi din ele informații mult mai importante despre sănătatea noastră.

Brazde verticale și orizontale pe unghii

Brazdele sunt depresiuni longitudinale care apar pe placa unghiei. Ele pot fi cauzate de multe afecțiuni. Există brazde verticale și orizontale.

Brazdele verticale pe unghii sunt cele mai frecvente afecțiuni ale persoanelor în vârstă și sunt cauzate de tulburări de keratinizare. Aceste tulburări apar ca urmare a unui deficit de magneziu, calciu sau zinc. Ele pot fi, de asemenea, un semn de deshidratare, boli cardiovasculare, probleme cu glanda tiroidă sau tulburări hormonale.

Brazde orizontale pe unghii pot apărea ca urmare a stresului pe termen lung sau a utilizării de substanțe chimice puternice. Dacă unghiile sunt în contact direct frecvent cu detergenții, acestea sunt expuse la iritații, slăbiciune și deteriorări. Brăzdarea orizontală apare și ca urmare a vitiligo.

modificări ale unghiilor de la picioare

Placă de unghii ondulată

Structura ondulată a plăcii unghiei poate fi rezultatul acoperirii întregii unghii cu brazde – atât verticale cât și transversale. Când apar brazde singure, acestea sunt probabil rezultatul unei infecții anterioare și vor dispărea în timp. Dacă traversează întreaga placă, merită să consultați un specialist. Ne va ajuta să găsim cauza acestor schimbări. 

O placă ondulată de unghii poate rezulta din utilizarea unor lacuri de unghii hibride din ce în ce mai populare. Această afecțiune este cauzată de deteriorarea mecanică care apare atunci când lacul este îndepărtat imediat după ce a fost slăbit de acțiunea acetonei.

Cauza unor astfel de unghii ondulate poate fi, de asemenea, boli precum micoza, psoriazisul sau, ca în cazul brazdelor, boli manifestate prin febră mare.

Danturi pe unghii

Dacă există doar o bucată sau o depresiune pe o unghie, cel mai probabil este rezultatul deteriorării plăcii unghiei și nu este un motiv de îngrijorare. Dacă apar urechi pe mai multe unghii, merită să verificați ce le-a cauzat. Numeroase cavități sunt cel mai adesea un semn al psoriazisului – o boală a pielii care aparține grupului de boli autoimune. Ele pot fi, de asemenea, un simptom al unei alte boli din acest grup, adică alopecia areata. Artrita este o altă afecțiune care provoacă lovituri pe unghii . Acest lucru este valabil mai ales atunci când este cronic sau psoriazic.

modificări la nivelul unghiilor - suplimente alimentare

Rulouri pe unghii

Dealurile care apar uneori pe unghii sunt opusul loviturilor și depresiunilor. În acest caz, este greu pentru ei să fie cauzate de daune mecanice. Acestea sunt cel mai adesea rezultatul unei vieți pe termen lung sub stres ridicat și slăbirea corpului. În astfel de momente, corpul își concentrează energia asupra altor procese, ceea ce provoacă denivelări în creșterea unghiilor. Poate fi cauzată și de deficiențe de vitamine, care sunt completate într-o manieră inegală și bruscă. După administrarea unei doze mari de vitamine, în special sub forma unui balsam pentru pete, pot apărea dealuri pe unghii .

Liniile lui Beau pe unghii

Liniile lui Beau sunt brazdele transversale de pe unghii. Astfel de caneluri pot tăia întreaga unghie, creând impresia unei plăci ondulate sau pot apărea singure. Liniile lui Beau apar cel mai adesea pe unghiile de la picioare ale degetelor mari și ale degetelor mari, totuși, ele pot apărea pe unghiile de la picioare ale altor degetele de la picioare.

Șanțurile transversale de pe placa unghiei pot apărea în primul rând ca urmare a deteriorării mecanice, dar pot fi cauzate și de numeroase boli sistemice. Liniile lui Beau pe unghii pot fi un simptom, printre altele, diabet, probleme circulatorii, boli cu febră mare. Brazdele arată clar când corpul și-a concentrat toate eforturile pe combaterea bolii, mai degrabă decât pe creșterea și structura unghiilor.

Liniile lui Beau pe unghii – tratament

În primul rând, alegerea metodei corecte de tratament în cazul unor astfel de anomalii este adaptarea la cauza apariției liniei Beau. Dacă observați că unghiile dvs. prezintă modificări deranjante, ar trebui să consultați un medic și, în funcție de recomandările acestuia, să aplicați un remediu adecvat.

Dacă cauza a fost deteriorarea mecanică, atunci o soluție bună ar fi întărirea plăcii unghiilor și asigurarea aprovizionării cu vitamine adecvate. Inegalitățile se vor uniformiza în timp. Dacă problema este o boală precum diabetul, medicul va selecta planul adecvat pentru a restabili corpul și unghiile în stare bună. Numai un medic va recunoaște cauza reală a liniei Beau pe unghii și tratamentul poate fi ajustat în consecință.

Unghiile lui Muehrcke

Uneori apar modificări pe placa de unghii sub formă de linii albe, duble paralele între ele. Acestea sunt așa-numitele Liniile Muehrcke. Au fost numiți după medic – Robert Muehrcke, care le-a descris prima dată în jurnalul medical britanic. O astfel de modificare afectează de obicei mai multe unghii, mai degrabă nu are loc individual.

Cauza exactă a unghiilor lui Muehrcke este încă necunoscută. Este sigur că aceste modificări nu sunt cauzate de deteriorarea pielii sau a plăcii unghiilor. Cu toate acestea, acestea sunt asociate cu o lipsă a unei proteine ​​numite albumină care se găsește în sângele uman. Această proteină joacă un rol important în transportul hormonilor, vitaminelor și medicamentelor în jurul corpului. De cele mai multe ori, prin urmare, descendența Muehrcke este atribuită unui simptom al bolilor hepatice.

Trupe Mees

Schimbarea numită benzi Mees este o afecțiune foarte asemănătoare cu linia Muehrcke, cu excepția faptului că liniile apar una câte una. Ele pot apărea atât pe unghiile degetelor, cât și pe degetele de la picioare. Pe măsură ce unghia crește, acestea se apropie de capătul plăcii unghiei și dispar complet în timp. Dacă cauza liniei Mees nu este eliminată, va apărea următoarea linie.

Benzile Mees sunt cel mai adesea cauzate de insuficiență cardiacă sau renală. Ele pot fi cauzate și de otrăvirea cu arsenic, taliu sau alte metale grele.

Unghiile lui Terry

Unghiile lui Terry sunt o afecțiune atunci când placa de unghii seamănă cu un pahar mat, lăptos. Ele sunt apoi opace. Partea distală a unghiei, unde placa de unghii se separă de vârful degetului, este o bandă roz mai închisă, de 1-2 mm. Astfel de schimbări pot fi un semn al bătrâneții și nu reprezintă o problemă serioasă. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca unghiile lui Terry să indice o tulburare sau o boală gravă.

Motivele apariției unor astfel de modificări pot fi, printre altele diabet, boli de ficat sau insuficiență cardiacă. Unghiile lui Terry pot fi, de asemenea, un simptom al tulburărilor alimentare grave în timpul bolilor severe ale intestinului subțire și ale anumitor tulburări alimentare de natură psihologică.

Tratamentul modificărilor unghiilor

Îngrijirea zilnică a mâinilor și a unghiilor

Nu este întotdeauna posibil să se prevină anumite boli sau boli. Cu toate acestea, merită să ne concentrăm asupra limitării cât mai mult posibil a factorilor nocivi și a impactului acestora asupra corpului nostru. În cazul unghiilor, este bine să ne asigurăm că nu au contact direct cu detergenții și să furnizăm corpului nostru vitaminele necesare responsabile pentru creșterea corectă a plăcii unghiei.

Este important să folosiți numai serviciile cosmeticienilor certificați atunci când decideți despre servicii de manichiură. O persoană cu cunoștințele corecte va fi mai conștientă de acțiunile sale și mai atentă. Atunci nu ne vom expune unghiile la deteriorări mecanice nedorite. În plus, ea va putea observa mai repede modificări care indică boli mai grave.

Cum să reacționezi la schimbările de pe unghiile tale

Dacă sunteți sigur că schimbarea este o deteriorare mecanică, nu vă faceți griji. Acesta poate fi cazul dacă observați o singură dentare pe unghie din cauza unor traume minore. Apoi, cel mai probabil, regenerarea va avea loc singură. Uneori, totuși, este mai dificil să se determine cauza unei schimbări date. Este întotdeauna o idee bună să consultați un medic care poate decide să trimită o sesizare pentru teste de bază sau de specialitate. Dacă va determina cauza modificărilor pe unghii, va putea ajusta planul de tratament adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *