Pete pe albul ochiului – ce înseamnă?
Leziunile pigmentate din proteinele oculare apar din celulele pigmentare (melanocite și melanofori). Acestea produc melanină care protejează corpul împotriva radiațiilor ultraviolete excesive. Din păcate, însă, aceste modificări pot da naștere, de asemenea, la boli benigne sau maligne. Desigur, melanoza legată de rasă apare și la persoanele de origine non-caucaziană. Este o culoare maro, maroniu-galben sau maro-negru în fisura palpebrală, cea mai intensă la limbul cornean. O pată pe albul ochiului – ce înseamnă de fapt?
O pată pe albul ochiului – simptome
De fapt, de la leziuni minore la cancer poate provoca pete în albul ochiului. Evident, majoritatea petelor nu sunt grave și apar fără simptome suplimentare. Cu toate acestea, dacă observați o modificare a proteinei ochiului, merită întotdeauna să vizitați un optometrist.
Ochiul este umplut cu un gel proteic lipicios care dă forma globului ocular. Gelul reprezintă aproximativ două treimi din volumul ochilor și este în mare parte apă. La începutul vieții, proteina este mai groasă, are consistența albusului de ou. Odată cu înaintarea în vârstă, începe să se subțire și să devină mai fluidă. Pe măsură ce proteina devine mai fluidă, bucăți mici se îndepărtează de retină.

Uneori, apariția plăcii și roșeața în corneea ochiului este cauzată de utilizarea picăturilor de ochi care conțin vitamina C. În schimb, punctele Horner-Trantas se caracterizează prin mici umflături rotunjite, numite papile, pe suprafața ochiului sau a pleoapei. Simptomele suplimentare includ mâncărime severă, fotofobie, senzație de corp străin, secreție, spasm al pleoapelor și vedere încețoșată. În ceea ce privește alunițele care apar în jurul irisului sau sub retină, acestea sunt adesea inofensive, dar se pot dezvolta și în cancer la ochi.
Pinguecula este compactarea conjunctivală. Această leziune nu este canceroasă, apare ca bulgări pe globul ocular, în partea superioară a sclerei medii. Este cauzată de expunerea la radiații ultraviolete și de expunerea frecventă la praf și vânt. Afectează adesea persoanele în vârstă care petrec mult timp afară fără ochelari de soare sau pălărie.
Pterygium este țesutul cărnos de pe conjunctivă. Se formează pe partea nasului și poate crește spre pupilă. În ciuda aspectului său tulburător, pterygium nu este canceros și creșterea sa încetinește sau se oprește în timp. În cazuri extreme, pupila este acoperită parțial sau complet și provoacă tulburări vizuale.
Melanoza rasială este o boală ușoară. Se caracterizează prin pigmentare conjunctivală plană sau pete întunecate. Afecțiunea se dezvoltă rar în melanom conjunctival.
Cauza maculei va determina ce fel de complicații se pot dezvolta. Cu toate acestea, în cea mai mare parte, petele de pe albul ochiului nu prezintă complicații grave, dar pot exista mâncărimi excesive. Cu toate acestea, în funcție de cauza apariției maculei, aceasta poate provoca disconfort considerabil, poate lăsa cicatrici și chiar se poate transforma în cancer. Tratamentul adecvat poate fi ajustat numai atunci când medicul determină cauza modificării care apare în albul ochiului.
Pata neagră pe albul ochiului
Apariția unei pete negre pe albul ochiului este de obicei doar o leziune pigmentată a proteinei conjunctive și trebuie examinată de un medic.
Petele pot apărea sub diferite forme – este posibil să observați culori negre, maro, roșii sau galbene. În unele cazuri sunt inofensive, în altele pot necesita un tratament mai cuprinzător. Dacă observați modificări, faceți o întâlnire cu un optometrist. Cel mai adesea, astfel de modificări trebuie monitorizate în mod regulat.
De asemenea, puteți observa că, în anumite condiții – de exemplu, lumina puternică – puteți observa o pată întunecată în câmpul vizual. Acesta este un fenomen numit plutitori sau plutitori. De obicei sunt cauzate de modificări ale gelului din ochi și apar odată cu înaintarea în vârstă. Petele pot fi văzute ca particulele de gel nedizolvate diverg și plutesc în proteina lichidă. Umbrele pe care le aruncă pe retină provoacă pete vizibile pe care s-ar putea să le observați mai ales în lumina puternică sau când vă uitați la un ecran luminat.
Petele vizibile din ochi pot fi, de asemenea, rezultatul unei mici rupturi a vaselor de sânge. Acest lucru poate fi cauzat de mulți factori diferiți, incluzând ridicarea obiectelor deosebit de grele sau traume în zona ochilor. În unele cazuri, petele vizibile de sub ochi pot indica și alte boli, precum diabetul sau hipertensiunea arterială.
În unele cazuri, optometristul poate prescrie medicamente. Sau, medicul dumneavoastră vă poate recomanda la un medic pentru teste ulterioare de screening sau vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a corecta orice problemă oculară înainte de a vă afecta vederea. Uneori „plutitorii” pot fi un simptom al unei retine detașate, care necesită o intervenție chirurgicală imediată.
Pete întunecate pe albul ochiului
Apariția petelor întunecate este de obicei un nev pigmentat cunoscut sub numele de melanină. Necesită observare și, dacă se schimbă, este necesar să vizitați un oftalmolog. Uneori, astfel de pete pot fi îndepărtate chirurgical, dar se recomandă părăsirea lor, deoarece procedura poate provoca complicații inutile. Din păcate, cauzele dezvoltării modificărilor pigmentare în conjunctivă nu sunt pe deplin înțelese. Unele dintre celulele pigmentare se acumulează excesiv într-un singur loc în timpul dezvoltării. Există cazuri în care numărul de celule pigmentare într-un anumit sit este normal, dar există o cantitate excesivă de pigment.
În melanomul conjunctival, melanocitele se pot transforma în celule canceroase atunci când sunt expuse la lumina soarelui. Acest cancer este mai rar decât melanomul cutanat sau melanomul intraocular și este mai puțin frecvent la persoanele din Africa și Asia.
Un punct pe albul ochiului
O pată roșie în ochi este un semn al ruperii unui vas de sânge. Deși nu are consecințe grave, merită să vizitați un oftalmolog, deoarece uneori este unul dintre simptomele hemoragiei subconjunctivale sau ale bolilor grave.
Cu toate acestea, dacă pata roșie nu este asociată cu nici o boală, aceasta este absorbită spontan de obicei după 10-14 zile. Uneori, un vas de sânge în albul ochiului se rupe și apare o pată la persoanele care utilizează lentile de contact slab alese. Lentilele inadecvate cauzează abraziuni ale epiteliului corneei și îngreunează schimbul de lichide sub lentilă. Lentilele de contact prea strânse provoacă arsuri și usturimi, iritații ale limbului sau ale vaselor conjunctive. Hemoragia subconjunctivală, pe de altă parte, înseamnă că lentilele sunt purtate prea mult. De asemenea, se întâmplă ca apariția unei pete roșii să fie rezultatul unui ochi excesiv de uscat. Motivul pentru aceasta este prea mult timp petrecut în fața computerului sau în camere cu aer condiționat. Deseori, simptomele suplimentare ale uscăciunii ochiului sunt durerea arzătoare și sensibilitatea la lumină.
Hemoragia subconjunctivală este adesea rezultatul iritării ochilor. O pată roșie în ochi poate fi, de asemenea, cauzată de suprasolicitare, tuse, strănut, vărsături, constipație sau râs.
Uneori pata roșie este cauzată de un tratament greșit pentru diabet sau ateroscleroză. Diabetul are un efect negativ asupra stării vaselor de sânge din ochi și poate duce la retinopatie, adică leziuni ale retinei. Ateroscleroza, la rândul său, face vasele de sânge fragile și predispuse la rupere.
Pata roșie poate fi, de asemenea, cauzată de o creștere bruscă a tensiunii arteriale și poate apărea și la administrarea acidului acetilsalicilic, cum ar fi aspirina sau polopirina și la administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene care duc la sângerare. Hemoragia subconjunctivală poate fi, de asemenea, cauzată de tulburări de coagulare a sângelui, precum și de deficit de vitamina K.
Tulburările hormonale afectează, de asemenea, ruperea vaselor de sânge. În timpul sarcinii, apar foarte des pete roșii pe proteine și chiar deteriorarea vederii. După naștere, simptomele dispar de la sine.

O pată pe albul ochiului la un copil
Apariția unei pete pe albul ochiului la un copil se poate datora vasului de apă al ochiului, petei pigmentate sau traumei mecanice. Chiar dacă se cunoaște cauza, problema nu trebuie subestimată și este esențial să consultați un medic și oftalmolog, mai ales dacă copilul are ochii strălucitori.
O pată pe albul ochiului – ceea ce înseamnă
Leziunile pigmentate sunt cel mai adesea maro, maro-galben, maro-gri, gri sau negru. Uneori există modificări amelanotice, adică incolore, pot fi roz sau galben. De asemenea, sunt derivate din melanocite, dar nu produc pigment.
Multe dintre aceste schimbări nu reprezintă o amenințare. Cu toate acestea, este necesară o atenție specială pentru modificările ridicate sau localizate atipic. O vizită la medic este necesară mai ales dacă leziunea ia o formă diferită, când se modifică gradul de saturație a colorantului și când apar noi leziuni sau noduli.