Ortorexie – ai suferit si tu de aceasta afectiune?
În primul rând, există câteva detalii importante pentru tiparul zilnic de alimentație numit dietă. Ar trebui să fie adaptat nevoilor individuale ale unei persoane, fără a uita că produsele preparate în ea nu ar trebui să provoace probleme sistemului nostru digestiv.
Cantități uriașe de diferite tipuri de informații referitoare la un stil de viață sănătos te pot face uneori să te amețești. Folosirea diferitelor diete fără a consulta un specialist poate fi periculoasă pentru sănătatea ta. Mulți specialiști sunt de acord că țintirea produselor aparent sănătoase și neprocesate poate duce la tulburări mintale. Ortorexia este o problemă nouă care ne poate afecta pe oricare dintre noi și, adesea, este posibil să nu fim conștienți de ea.
Ce este Ortorexia?
La această întrebare ar putea răspunde mai multe sloganuri, dintre care unul ar putea fi „Obsedat de alimentația sănătoasă”. Unii chiar o descriu ca pe o abordare patologică a alimentației. Un exemplu simplu poate fi, de asemenea, că astfel de oameni acordă o atenție morbidă faptului că produsele pe care le consumă sunt fără zahăr, fără gluten, fără OMG sau cultivate fără pesticide.
Ce este ortorexia în afară de asta? Poate include, de asemenea, evitarea alimentelor care sunt preparate într-un mod specific, cum ar fi gătite, prăjite sau la grătar. Acești oameni cred că acest mod de a pregăti mâncarea este dăunător sănătății. Privind această tulburare dintr-un unghi diferit, o putem defini ca concentrându-ne exclusiv pe dieta ta, uitând astfel activitățile zilnice obișnuite, cum ar fi mersul pe jos sau să-ți acorzi timp pentru tine.

Ortorexie – cum arată testul?
Specialiștii care se ocupă cu tratamentul acestui tip de problemă la om au dezvoltat un test special. Constă în a răspunde la întrebări afirmativ sau negativ.
- Îmi ia trei ore pe zi să mă gândesc la o alimentație sănătoasă
- Planifică din timp masa pe care o va mânca
- Ceea ce mănânc este mai important pentru mine decât senzațiile gustative
- O dietă de mai bună calitate mi-a făcut să scadă calitatea vieții
- Sunt din ce în ce mai exigent cu mine
- Pot sacrifica experiența de mâncare plăcută în detrimentul consumului a ceea ce consider potrivit
- Stima mea de sine crește atunci când mănânc ceea ce consider sănătos, iar când alții nu mănâncă sănătos, le condamn comportamentul
- Se simte dezgustat sau vinovat că a mâncat altceva decât dieta lui
- Atașamentul meu față de dietă a contribuit la izolarea mea de prietenii mei
- Pe măsură ce mănânc conform convingerilor mele, mă simt în control complet asupra vieții mele
Daca ai raspuns/ai raspuns da la cel putin 4 intrebari, testul de ortorexie a fost pozitiv. Aceasta înseamnă că trebuie să solicitați ajutor de la un specialist.
Ortorexia și simptomele acesteia
Datorită testului menționat mai sus, nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli dacă problema ortorexiei îi afectează. Dacă rezultatele testelor nu sunt suficient de convingătoare, puteți merge la un medic internist, psihiatru sau psiholog pentru un interviu. Bolile însoțitoare pot fi amețeli, depresie, anemie, iar în cazul femeilor – tulburări ale ciclului menstrual.
Simptomele ortorexiei sunt de fapt greu de spus singur. Prin urmare, este necesar să se ajute persoanele potrivite care se specializează în diagnosticul acestei afecțiuni. Cel mai important, însă, este să fii conștient de problema apărută, datorită căreia dorința de a lupta cu ea va fi cu siguranță mai ușoară.
Ortorexie – tratamentul depinde în mare măsură de tine!
Cea mai des folosită metodă este psihoterapia. Este adesea efectuată în două moduri, concentrându-se pe interacțiunea mentală și fizică. Astfel, combinația dintre munca unui psiholog și a unui dietetician va aduce cele mai bune rezultate, dar pacientul este cel care trebuie să dea dovadă de o enormă determinare în urma tratamentului. Atunci când există probleme cu menținerea unei diete la un pacient, ajutorul unui psihoterapeut este indispensabil.
Tratamentul ortorexiei nervoase durează de obicei mult timp, iar procesul este extrem de dificil nu numai pentru pacient, ci și pentru familia și împrejurimile acestuia. Este extrem de crucial să sprijinim persoana prin noua dietă. De asemenea, este important ca pacientul să observe că consumul de produse noi nu este asociat cu modificări negative în organism.
Tulburările de alimentație includ ortorexia
În general, tulburările de alimentație au fost clasificate ca entități boli caracterizate prin tulburări mentale ale apetitului. Acestea includ tulburări specifice și nespecifice. Se știe de multă vreme că nereacționarea și tratamentul adecvat pot duce la probleme grave de sănătate și, în unele cazuri, chiar la deces.
De departe, cele mai frecvente tulburări de alimentație au fost anorexia (anorexia nervoasă) și bulimia nervoasă (crise temporare de alimentație excesivă). Ortorexia este o tulburare de alimentație care a fost descoperită și caracterizată destul de recent, în 1997, dar mai multe despre aceasta în paragraful de mai jos (ortorexia – o nouă tulburare de alimentație).

Ortorexie – efectele pot fi mai periculoase decât ai putea crede
Din păcate, majoritatea oamenilor nu sunt pe deplin conștienți de ce poate duce ortorexia. În primul rând, ar trebui să începem cu deficiențele uriașe ale multor nutrienți care sunt excluse de persoana bolnavă.
Este fatal să excluzi consumul multor tipuri de produse și să le înlocuiești cu altele. Organismul devine din ce în ce mai slăbit, drept urmare buna funcționare a acestuia este puternic perturbată. Acest efect este resimțit atât fizic, cât și psihic. Efectele bolii ale ortorexiei includ anemia și osteopenia, care în timp se dezvoltă în osteoporoză.
Malnutriția organismului își are efectele în viața de zi cu zi, făcând adesea dificile activitățile simple. Depresia este o lumină de avertizare foarte serioasă.
Ortorexia pe forumul despre bolile secolului XXI
După cum s-a subliniat pe bună dreptate în multe subiecte de discuție, ortorexia este o nouă boală caracteristică secolului XXI. În zilele noastre, un stil de viață sănătos este din ce în ce mai promovat. Desigur, nu este nimic în neregulă în asta dacă este abordat responsabil. Există totuși și cealaltă față a monedei – influența rețelelor sociale și cultul în creștere al corpului au de foarte multe ori un efect negativ asupra psihicului, în special al tinerilor.
Potrivit forumului de ortorexie, multe cazuri de această boală privesc persoane care interpretează incorect tiparele unui stil de viață sănătos, încercând să facă apel la comunitățile diferitelor site-uri web. Cu toate acestea, cel mai observat comportament este gândirea constantă și morbidă, chiar îngrijorarea, cu privire la faptul dacă o anumită masă va fi sănătoasă.
Ortorexia (Orthoresia nervosa din greacă) este o problemă care poate fi evitată
O dietă sănătoasă și corectă nu înseamnă neapărat că ai putea risca să devii obsedat de acest articol. Cu toate acestea, merită să ne amintim că acest tip de problemă a fost diagnosticat și apare la un număr mare de persoane. Înainte ca această complicație de sănătate să fie descoperită, poate fi evitată.
Nu este dificil sau complicat. Când există dorința de a trece la orice dietă, aceasta ar trebui convenită cu un specialist corespunzător. Urmând planul și îndrumările oferite de un dietetician vă va împiedica cu siguranță să dezvoltați ortorezia nervoasă. La fel de important este să fii rezistent la sfaturile oricăror persoane care par a fi doar aparent specialiști.
De unde vine ortorexia la adolescenți?
Din același motiv ca și la adulți. Cu toate acestea, grupa de vârstă căreia îi aparțin tinerii este deosebit de predispusă la acest tip de tulburare. Sursa sa in acest caz poate fi multi factori, precum dorinta de a impresiona semenii cu aspectul tau (grija excesiva pentru propriul corp, care se transforma in obsesie), sau nevoia de a trai conform propriilor convingeri, nu neaparat corecte in termeni. de sănătate.
Ortorexia la adolescenți poate fi deosebit de periculoasă din cauza perioadei de multe schimbări în adolescență. Aceste schimbări dinamice se caracterizează printr-o cerere crescută de vitamine și alte microelemente, care reprezintă un element de construcție extrem de important pentru procesele în curs. Tulburările legate de o alimentație necorespunzătoare pot avea ca rezultat complicații grave în viitor, de care unui tânăr îi va fi foarte greu să se vindece.
Un nou diagnostic de ortorexie cu care este mai bine să vă familiarizați
Recent, un număr tot mai mare de studii despre ortorexie poate fi văzut. Motivul este diagnosticarea unui număr tot mai mare de persoane care se luptă cu această problemă. Datorită acestui fapt, cunoștințele despre această boală sunt în creștere. De aceea, este atât de important ca toți cei care întâlnesc informații despre această boală să răspândească cunoștințele despre aceasta cât mai mult posibil.
Datorită acestui fapt, este posibil să protejați pe cineva de această boală. Când vine vorba de literatura care poate ajuta la adunarea mai multor cunoștințe despre subiectul discutat în acest articol, cu siguranță se poate recomanda articolul „Ortorexia – nou diagnostic, de către autorii: Janas-Kozik M., Zejda J., Stochel M. , Brożek G., Janas A., Jelonek I.

Ortorexia – o nouă tulburare de alimentație
Din păcate, astăzi există o creștere clară a problemelor mentale la un număr mare de oameni. După cum am menționat mai sus, tinerii sunt în mare măsură afectați de acest lucru. Prognosticul pentru dezvoltarea unor astfel de obsesii sau probleme nu este foarte optimist. De aceea este atât de important ca publicul să fie conștient de astfel de amenințări.
Ortorexia ca o nouă tulburare de alimentație a fost descoperită de un medic american care a suferit el însuși de ea. Numele lui era Steven the Barman. Deja în lucrarea sa asupra acestei boli, el a atras atenția asupra elementelor sale caracteristice (descrise în paragraful despre simptome), observând că singura excepție de la acestea sunt vegetarienii, dar acest lucru se datorează credințelor lor și nu atenției obsesive. mânca.
Cum să faci față ortorexiei?
Pe scurt, primul pas pentru a afla dacă această obsesie mi se aplică este să-ți pui câteva dintre întrebările enumerate mai sus. A fugi de problemă și a spune că nu mi se aplică este o greșeală foarte mare care nu poate decât să agraveze impactul negativ al ortorexiei asupra organismului.
Dacă se face primul și cel mai important pas, atunci ar trebui să ne întrebăm: cum să facem față ortorexiei. În întregul proces, în afară de lupta personală, sprijinul familiei și al celor dragi este foarte important. Terapia comportamental-cognitiva efectuata de medici specialisti va contribui cu siguranta la imbunatatirea starii de sanatate. Pentru a vă recupera complet din boală, va fi foarte important să utilizați un nou meniu și să lucrați asupra dvs. personal.
Ortorexie – meniu
Este imposibil să oferi un meniu universal dacă devii obsedat de el. Nu poate fi determinat dintr-un motiv foarte simplu. Fiecare persoană care se confruntă cu ortorexie se caracterizează printr-o greutate, înălțime sau sex diferită și multe alte caracteristici personale care vor fi determinante în construirea unui meniu.
Meniul cu ocazia apariției ortorexiei trebuie pregătit numai de o persoană cu calificări adecvate, adică un dietetician, de preferință în cooperare cu un medic. Va introduce treptat noi produse care până acum au fost excluse de bolnav. După cum puteți ghici cu ușurință, acesta poate să nu fie un proces plăcut, deoarece vă va necesita să străpungeți și să vă convingeți de noile produse care au apărut în noua dietă a persoanei tratate.