Nisip sub pleoape – ce arată și cum să lupți?
Senzația de nisip rămas sub pleoape apare adesea la oamenii care lucrează la computer. Totuși, disconfortul poate apărea și la cei care se uită la monitor doar ocazional. Majoritatea oamenilor care simt prezența unui corp străin în ochi încep să-l frece. Cu toate acestea, acest comportament de cele mai multe ori exacerbează simptomele neplăcute. Iritația ochilor rezultă de obicei din lubrifierea insuficientă. Disconfortul poate fi legat de perturbarea secreției lacrimale. Primul pas pentru a scăpa de el este să vă hidratați corect ochiul. Ce este exact nisipul de sub pleoape și cum îl putem elimina definitiv?
Nisip sub pleoape – ce înseamnă?
Nisip sub pleoape – ce este de fapt? Mulți oameni spun că se confruntă cu un disconfort sever atunci când se uită la un monitor de computer sau în timp ce poartă lentile. Senzația de arsură și greutatea pleoapelor dau impresia că există un corp străin. Când ochii tăi sunt obosiți și insuficient hidratați, poate părea că un grăunte de nisip s-a infiltrat în ochi. Nisipul de sub pleoape este însă doar o iluzie. Cel mai adesea, disconfortul nu este legat de contaminarea ochiului, ci de iritarea acestuia. Atunci când organul vederii este expus la un efort intens sau la condiții externe nefavorabile, acesta se poate usca. Hidratarea necorespunzătoare a ochilor provoacă arsuri și mâncărimi. Mai ales când clipește. Încercând să scăpăm de disconfort, frecăm adesea pleoapele. Cu toate acestea, aceasta este o mare greșeală. Microdeteriorările apar în timpul frecării,
Ce înseamnă nisip sub pleoape?
Senzația de nisip sub pleoape este cel mai adesea asociată cu sindromul de ochi uscat. Această boală este destul de comună, deși nu toată lumea este conștientă de faptul că se confruntă cu ea. Sindromul de ochi uscat, după cum sugerează și numele, este asociat cu o lubrifiere insuficientă a globului ocular. Afecțiunea apare atunci când apar tulburări de curgere lacrimală sau când filtrul lacrimal se evaporă prea repede. Uscăciunea excesivă a ochilor, în afară de senzația de prezență a unui corp străin, provoacă arsuri severe, mâncărime și chiar durere. Uneori, producția de lacrimi este perturbată de boli sistemice. Probleme cu hidratarea globului ocular pot apărea în cazul diabetului zaharat și al artritei reumatoide. S-ar putea părea că bolile de acest tip nu au legătură cu funcționarea organului vederii. In orice caz, apariţia lor este favorabilă dezvoltării tulburărilor. Uscaciunea globului ocular poate fi asociata si cu boli precum colagenoza si rozaceea. Starea vederii este influențată semnificativ de funcționarea glandei tiroide. Funcționarea anormală a glandei poate duce la o acuitate vizuală redusă, oboseală frecventă a ochilor și uscăciune. Senzația de nisip sub pleoape apare și la unele tipuri de cancer. Se crede că tulburările de lacrimare pot fi o consecință a leucemiei și a limfomului. Senzația de nisip sub pleoape apare și la unele tipuri de cancer. Se crede că tulburările de lacrimare pot fi o consecință a leucemiei și a limfomului. Senzația de nisip sub pleoape apare și la unele tipuri de cancer. Se crede că tulburările de lacrimare pot fi o consecință a leucemiei și a limfomului.
Cum să știi dacă nisipul de sub pleoape este ZSO?
După o zi grea de muncă, mulți oameni spun că simt nisip sub pleoape, deși nu există deloc. Senzația neplăcută este în multe cazuri legată de sindromul de ochi uscat. Hidratarea inadecvată a globului ocular provoacă multe simptome. Lacrimile ne protejează ochii de poluare și microbi. Când glandele lacrimale funcționează defectuos sau când filtrul lacrimal începe să se evapore prea repede, ochiul este expus la prea multe influențe externe. Apoi zona ochilor devine iritată.
Cele mai importante simptome ale sindromului de ochi uscat sunt:
- o senzație constantă de oboseală a ochilor,
- probleme de dimineață cu ridicarea pleoapelor,
- mâncărime frecventă în jurul ochilor,
- roșeață conjunctivală,
- greutatea pleoapelor în timpul zilei,
- arsuri în jurul conjunctivei,
- umflătură,
- ochi iritați
- fotofobie,
- tulburări vizuale frecvente,
- estomparea imaginii văzute.
Nisip sub pleoape după trezire – cauzele ZSO
Sindromul de ochi uscat este o afecțiune foarte neplăcută. Afecțiunile pot apărea din diverse motive, ceea ce face dificil de prevenit. Uscaciunea globului ocular apare uneori din cauza folosirii anumitor produse farmaceutice. Mai ales dacă medicamentele au un efect semnificativ asupra sistemului endocrin. Fumatul este un factor care contribuie la dezvoltarea sindromului de ochi uscat. Este de remarcat faptul că atât fumătorii activi, cât și cei pasivi sunt expuși la ZSO. Starea în camere pline de fum de tutun face ca globul ocular să se usuce. Când glandele lacrimogene produc prea puțină lacrimă, începem să simțim o senzație de arsură și senzația că există nisip sub pleoapă.
Ce altceva poate contribui la dezvoltarea sindromului de ochi uscat?
- tratamente cu laser,
- purtarea lentilelor de contact,
- ședere frecventă în camere cu aer condiționat,
- înot regulat în piscine în care apa este clorurată,
- utilizarea contracepției hormonale,
- luând antidepresive,
- utilizarea de anti-migrenă și antihistaminice,
- luarea de medicamente pentru a scădea tensiunea arterială,
- menopauza.
Cel mai bun mod de a șlefui sub pleoape
Senzația de nisip sub pleoape este legată, fără îndoială, de uscarea globului ocular. Prin urmare, cel mai bun mod de a scăpa de afecțiunile neplăcute este hidratarea. Picăturile sunt recomandate persoanelor care se confruntă cu sindromul de ochi uscat. Preparatele concepute pentru umezirea globului ocular funcționează foarte repede. Din păcate, se întâmplă să funcționeze doar o perioadă. Când picăturile nu mai funcționează, senzația de nisip de sub pleoape începe să se simtă din nou. Mai ales când suntem adesea în camere cu aer condiționat sau când purtăm lentile. Pentru a scăpa de el mai mult timp, merită să investești într-un preparat cu o compoziție asemănătoare cu cea a lacrimilor naturale.
Cum să alegi picăturile pentru ochi, astfel încât nisipul de sub pleoape să dispară mult timp?
Persoanele care se luptă cu sindromul de ochi uscat ar trebui să consulte un oftalmolog. Specialistul va examina cu atenție vederea și va sugera care picături vor fi cele mai bune într-un caz dat. Înainte de a merge la medic, putem ajunge la o cremă hidratantă fără prescripție medicală. Când vă aflați într-o farmacie, alegeți una care să semene cu compoziția lacrimilor naturale. Picăturile specializate ajută la menținerea echilibrului suprafeței hidrolipidice a globului ocular. Din acest motiv, acțiunea lor este foarte eficientă. Unele preparate se numesc lacrimi artificiale. Ar trebui să le cumpărăm și dacă avem de-a face cu ochi uscați constant. Compoziția corectă a picăturilor ajută la hidratarea globului ocular și, de asemenea, la calmarea iritațiilor. Dacă, în timp ce sunteți într-o farmacie, nu știm ce preparat să alegem, cereți sfatul unui farmacist. Specialistul va ști cu siguranță care ne va aduce ușurare mai mult timp. Când cumpărați picături, merită să acordați atenție faptului că acestea nu conțin conservanți. Substanțele chimice sunt adesea iritante.
Cum altfel să lupți împotriva lubrifierii necorespunzătoare a ochilor?
Utilizarea picăturilor pentru ochi este o soluție excelentă pentru persoanele care se confruntă cu o hidratare insuficientă a globului ocular. Trebuie remarcat, totuși, că există și alte modalități de a depăși simptomele ZSO. Persoanele expuse la uscarea globilor oculari ar trebui să aibă grijă de igiena adecvată și, de asemenea, să se gândească la schimbarea dietei.
Igienă adecvată a ochilor
Problemele legate de lubrifierea insuficientă a ochilor pot fi legate de igiena necorespunzătoare a ochilor. Când frecăm pleoapele prea intens atunci când ne spălăm pe față , contribuim la formarea de microdaune în interiorul lor. Același lucru se întâmplă atunci când folosim dischete de bumbac aspre pentru a îndepărta machiajul. Pentru a evita iritația, ar trebui să fim blânzi atunci când curățăm pielea feței. Cu toate acestea, prudența nu este suficientă. Utilizați întotdeauna lichide special concepute pentru a îndepărta machiajul ochilor. De preferat cele cu efect hidratant. Să ne clătim ochii cu ser fiziologic din când în când. Preparatul are proprietăți de hidratare și, în plus, calmează inflamația. Noaptea, după curățarea temeinică a pielii feței, aplicați crema. Nu uitați că nu trebuie să conțină parfum iritant.
Masaje regulate
Persoanele care se confruntă cu globul ocular uscat ar trebui să efectueze un masaj blând al pleoapelor din când în când. Atingerea face ca pielea din jurul ochilor să se încălzească. În plus, masajele frecvente în jurul ochilor stimulează activitatea glandelor din jur. Putem efectua cu ușurință tratamente pe cont propriu. Totuși, nu uitați să fiți foarte blând în timpul masajului. Pielea din jurul ochilor este foarte subțire și extrem de delicată. Prin urmare, atunci când îl freci, este ușor de deteriorat. Mai mult, înainte de fiecare masaj, trebuie să ne spălăm bine mâinile pentru a nu transfera microorganismele și alte impurități în zona ochilor.
Dieta echilibrata
În cazul în care avem probleme cu hidratarea globului ocular, ar trebui să fim atenți la ceea ce mâncăm. Introducerea grăsimilor sănătoase în dietă va avea un efect pozitiv asupra organului vederii. Uleiul de măsline sau uleiul de in sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3. Substanțele valoroase susțin procesul de absorbție a vitaminelor A, D, E și K. Persoanele care deseori apelează la grăsimi nesaturate sănătoase sunt mai puțin susceptibile de a avea probleme cu uscarea globului ocular. O dietă echilibrată ajută la prevenirea dezvoltării ochiului uscat, precum și a bolilor oculare precum glaucomul. Pentru ca ochii noștri să nu fie expuși la uscăciune, ar trebui să-i hidratăm și din interior. Dacă petrecem adesea timp în camere cu aer condiționat sau printre fumători, ar trebui să bem multă apă în fiecare zi.
Comprese cu ceai negru și mușețel
Dintre soluțiile la domiciliu pentru sindromul de ochi uscat, merită menționat ceaiul negru și compresele de mușețel. Plantele medicinale au proprietăți de hidratare. În plus, calmează perfect iritațiile. Pentru a face o compresă, este suficient să preparați două plicuri din ceaiul selectat. De preferință într-o cantitate mică de apă. Când pungile se răcesc, trebuie să le lăsăm câteva minute pe capace. Important este că compresele sunt cel mai bine efectuate în poziție șezând.