Coji de ouă – cum ne afectează sănătatea?
Te întrebi ce suplimente alimentare să folosești pentru a te simți tânăr și sănătos? Este greu să-l alegi pe cel mai bun dintre produsele disponibile pe piață? Se dovedește că metodele dovedite sunt furnizate de natura însăși. Vorbim despre coji de ouă, care afectează nu numai oasele și mușchii, ci și starea pielii noastre. Din păcate, mulți dintre noi încă nu știm despre el, motiv pentru care mineralele prețioase conținute în coji de ouă ajung cel mai adesea în coș… E timpul să-l schimbi!
Ouăle sunt unul dintre cele mai valoroase ingrediente din dieta noastră . Conțin cantități uriașe de micronutrienți și vitamine. Din păcate, cel mai adesea după ce folosim ouă, de obicei aruncăm cojile, iar acestea conțin pudră de calciu, care este o bază excelentă pentru oasele noastre. În plus, cojile de ou afectează aspectul și starea pielii. Ce alte proprietăți ale cojilor de ou ar trebui să folosești în îngrijirea ta zilnică? Am decis să aruncăm o privire mai atentă asupra acestui subiect. Vă încurajăm să citiți!
Coji de ouă – o sursă de minerale valoroase
Cojile de ou conțin nu numai calciu cu o digestibilitate excelentă, ci și cupru, fier, fluor, mangan, zinc, siliciu și sront. Cum afectează mineralele individuale sănătatea umană?
- Cuprul – transportă oxigenul către fiecare celulă a corpului nostru și, de asemenea, crește rezistența organismului. Cuprul previne bolile inimii și ale sistemului circulator. În plus, distruge bacteriile care apar în organism.
- Fier – creează globule roșii și ajută la eliminarea substanțelor nocive din ficat. Se găsește în hemoglobină, care preia oxigenul în plămâni și îl redă țesuturilor.
- Fluorul – are un efect de întărire asupra smalțului. Lipsa fluorului din smalț îl face subțire și se deteriorează rapid.
- Mangan – imbunatateste functionarea sistemului nervos si regleaza nivelul libidoului. Deficiența acestuia poate provoca tulburări nervoase grave. Ajută la producerea de tiroxină (unul dintre hormonii tiroidieni). Manganul ajută organismul să stocheze fier.
- Zincul – afectează absorbția organismului de vitamine și, de asemenea, participă la transformarea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Ne protejează împotriva răcelilor și a conjunctivitei. Zincul afectează, de asemenea, starea părului și a unghiilor.
- Siliciu – un element cu proprietăți unice. Reduce riscul de a dezvolta ateroscleroză și boli osoase. Corpul nostru conține aproximativ 7 g din acest element, dar cantitatea acestuia scade odată cu vârsta, așa că merită să îl suplimentăm. La fel ca zincul, ne afectează și părul și unghiile. Siliciul vindecă, de asemenea, inflamația pielii.
- Sront – Acesta este un ingredient deosebit de interesant. Sront are un dublu efect: inhiba celulele osteogene si stimuleaza celulele osteogene.
Coaja de ou este un produs al unui proces de biomineralizare. Sarcina sa principală este de a proteja embrionul de lumea exterioară. Învelișul ar trebui să ofere embrionului nutrienții necesari, în special săruri de calciu.

Cum afectează calciul sănătatea umană?
Calciul este un ingredient fără de care organismul nostru nu poate funcționa corect. Nu numai că construiește oase și dinții, dar susține și procesul de slăbire prin limitarea cantității de grăsime absorbită. Datorită acestui mineral, unele grăsimi sunt excretate din organism. Pudra de calciu crește densitatea osoasă și accelerează reconstrucția cartilajului articular, ceea ce ajută la ameliorarea durerilor reumatice. Concentrația corectă de calciu în organism reglează sistemul nervos și vă permite să evitați problemele de somn și, de asemenea, asigură o bună dispoziție. Merită să știți că o coajă de ou conține aproximativ 800 mg de calciu.
Simptomele deficitului de calciu
Deficiența de calciu poate fi foarte periculoasă pentru sănătatea noastră. La început, se manifestă doar prin dureri articulare recurente și spasme musculare, precum și furnicături la nivelul extremităților. Cu toate acestea, atunci când nivelul de calciu din corpul nostru este foarte scăzut, pot apărea anxietate și răni frecvente. Deficiența de calciu este periculoasă pentru copii – poate inhiba dezvoltarea lor adecvată.
Merită menționat faptul că excesul de calciu nu este, de asemenea, cel mai bun pentru organismul nostru – poate provoca lipsa poftei de mâncare, constipație și greață. Cu toate acestea, este dificil să supradozi cu calciul care este prezent în mod natural în alimente. Acest risc se referă în principal la suplimentele alimentare disponibile la farmacie.
Coji de ouă pentru osteoporoză – cum funcționează?
Cojile de ou sunt de un real ajutor pentru persoanele care se lupta cu osteoporoza. Osteoporoza este o boală a civilizației care afectează persoanele în vârstă (50 +), dar la femei poate apărea imediat după menopauză. Simptomele de bază ale osteoporozei includ dureri recurente de spate și șold, deși merită să știți că boala poate fi asimptomatică pentru o lungă perioadă de timp. Prin urmare, de foarte multe ori pacienții află despre el atunci când este deja dezvoltat.
Afecțiunile persistente îngreunează viața de zi cu zi și de obicei duc la o siluetă aplecată. Pentru a afla dacă sunteți în pericol, ar trebui să examinați nivelul țesutului osos. Este suficient să ceri unui medic internist o trimitere pentru un test de densitate osoasă, așa-zisul densitometrie. Pentru ca tratamentul să fie eficient, ar trebui să introduci cât mai multe alimente bogate în calciu în dieta ta zilnică. Acestea includ, printre altele, ouă și… coji de ouă.
Cojile de ou conțin până la 90% din calciul disponibil și sunt singurul „leac” pentru osteoporoză care nu provoacă niciun efect secundar, ceea ce este foarte important pentru persoanele în vârstă. De ce sunt scoici atât de valoroase pentru sănătatea noastră?
Interiorul fiecărei cochilii este format dintr-o peliculă albă, subțire. Constă în principal din proteine, dar și colagen, acid hialuronic și glucozamină. Sunt ingredientele de bază ale medicamentelor utilizate de persoanele care suferă de osteoporoză. Calciul în combinație cu colagenul reconstruiește țesutul osos deteriorat și ameliorează simptomele de bază ale bolii.
Coji de ouă – cum se prepară amestecul și este sigur?
Prepararea amestecului este extrem de simplă. Este suficient să curățați oul fiert și apoi să măcinați coaja (de exemplu, într-o râșniță de cafea). Praful format în acest fel poate fi adăugat în mâncărurile de zi cu zi, amestecându-se cu alte condimente – cojile nu au aromă. Este recomandat să consumăm câte o linguriță de pulbere pe zi (corpul nostru are nevoie de aproximativ 800-1000 mg de element pe zi). Pentru ca pudra să nu-și piardă proprietățile, păstrați-o într-un borcan. Primele efecte ale utilizării amestecului pot fi observate după o lună de utilizare regulată.
Tratamentul este complet sigur și destinat persoanelor de toate vârstele. În prezent, toate ouăle vândute în Europa au certificatele corespunzătoare, datorită cărora putem fi siguri că sunt o marfă de înaltă calitate.

Proprietăți neobișnuite ale cojilor de ouă
Se pare că cojile de ou sunt un ingredient valoros, nu numai în tratamentul osteoporozei și a altor boli ale sistemului osos uman. La ce altceva putem folosi coji de ouă? Iată câteva idei pentru a vă ușura viața de zi cu zi:
- O metoda pentru tenul iritat – daca cauti o masca naturala pentru tenul iritat, uscat, tot ce trebuie sa faci este sa amesteci coaja cu albusul si sa o pui pe fata, apoi sa o lasi 15 minute. Masca trebuie spălată cu apă caldă. Colagenul conținut în coaja de ou are un efect de întinerire și regenerare asupra epidermei. Este o metodă eficientă și ieftină de îngrijire zilnică.
- Analgezic – condroitina și glucozamina conținute în coaja de ou sunt responsabile pentru buna funcționare a cartilajului articular. Un amestec preparat din coji de ou combinat cu otet de mere va calma durerea la nivelul membrelor.
- Supliment alimentar dovedit – persoanelor expuse la osteoporoză li se recomandă adesea să ia suplimente de specialitate de la farmacie. Între timp, pentru a evita multe boli ale articulațiilor, este suficient să luați în mod regulat pulberea de coji de ou zdrobite.
- Un adaos la cafea – dacă nu vă place gustul ei acru, care este adesea cauza problemelor de stomac, adăugați doar o linguriță de praf de coajă – va calma gustul cafelei. Pulberea trebuie adăugată în cafea înainte de preparare.
- Demachiant natural – cojile de ou dizolva perfect grasimea. Este suficient să zdrobiți câteva coji, apoi să adăugați lichid de spălat vase și apă la ele.
- Cura infecțiilor recurente – te lupți cu o răceală recurentă? Cojile de ou curăță sângele și susțin sistemul imunitar. Este suficient să opăriți câteva coji, să le zdrobiți, să adăugați apă fiartă și apoi să dați la frigider timp de 7 zile. Băutura preparată în acest fel ajută la eliminarea eficientă a toxinelor din organism.
Cojile de ouă sunt o comoară neprețuită pe care o putem folosi în multe feluri. Cea mai importantă proprietate a acestora este reconstrucția osoasă și atenuarea leziunilor. Se dovedește că nu întotdeauna merită să ajungem la suplimente scumpe și medicamente disponibile la farmacie – ingredientele naturale pe care le avem la îndemână sunt suficiente. Amintiți-vă, totuși, că regularitatea este foarte importantă în orice tratament.