Mâncărime vaginală
Este dificil să găsești o femeie care nu s-a luptat măcar o dată cu boala neplăcută a mâncărimii vaginale. Zonele intime sunt foarte sensibile, așa că dorim întotdeauna să ne confruntăm cu orice disconfort din această zonă cât mai curând posibil. De obicei, mâncărimea și arderea vulvei sunt asociate cu infecții bacteriene sau fungice, dar există mult mai mulți factori care pot provoca mâncărime. Cel mai adesea, primele simptome sunt resimțite ca urmare a creșterii pH-ului vaginal, când flora bacteriană naturală este perturbată. Datorită articolului de mai jos, veți afla care sunt cauzele mâncărimii vaginale, ce să faceți pentru a face față acestora, când aveți nevoie de ajutor de specialitate și ce reguli trebuie respectate pentru a evita probleme similare în viitor.
Cauze mai puțin frecvente de mâncărime vaginală
Înainte de a merge la medic, merită să ne gândim dacă nu cunoaștem răspunsul la întrebarea ce cauzează senzația de mâncărime în părțile intime . Suntem deseori capabili să eliminăm influența acestor factori fără eforturi mari. Aparține lor:
- lenjerie intimă prea strânsă și / sau confecționată din materiale sintetice,
- efect iritant al detergenților de spălare,
- alergie la fluidul de igienă intimă ,
- utilizarea tampoanelor cu sângerări menstruale slabe,
- utilizarea contraceptivelor vaginale,
- uscăciunea vaginală cauzată de hidratarea insuficientă corp,
- iritație după depilare,
- lubrifianți slab selectați,
- alergie la latexul conținut în unele prezervative,
- contact cu apă clorurată, de exemplu la piscină,
- perioadă de menopauză,
- abraziuni minore cauzate în timpul actului sexual.
Putem elimina singuri cauzele de mai sus ale mâncărimii vaginale, încetând să expunem vulva la factori iritanti. Cu toate acestea, dacă mâncărimea este încă persistentă în ciuda schimbării obiceiurilor, merită să vă ajutați cu metode dovedite la domiciliu.

Remedii casnice pentru mâncărime vaginale
Există multe opțiuni dovedite pentru ameliorarea pruritului vaginelor. În primul rând, merită să scurtați părul pubian, care poate irita suplimentar vulva și agrava afecțiunile. Următorul pas ar trebui să fie alegerea unui fluid adecvat de igienă intimă, cu un pH apropiat de cel al vaginului (aprox. 5.2). De asemenea, ar trebui să vă asigurați o hidratare adecvată a locurilor intime cu ajutorul lubrifianților destinați acestui scop. Dacă vă luptați adesea cu afecțiuni intime, îmbogățiți-vă dieta cu produse lactate care conțin probiotice – bacterii din genul Lactobacillus și Bifidobacterium. Flora bacteriană adecvată va ajuta, de asemenea, la menținerea probioticelor, adică a medicamentelor OTC disponibile la ghișeu: atât sub formă de capsule de înghițit, cât și de globule vaginale.. Printre metodele de acasă de combatere a mâncărimii vaginale, există și clătiri cu o soluție de acid boric 3%, băi cu adaos de oțet de mere sau bicarbonat de sodiu. Fitoterapia este, de asemenea, un ajutor neprețuit în afecțiunile intime .
Cum se tratează mâncărimea vaginală cu ierburi?
În mâncărimea locurilor intime, ajutorul este oferit de:
- supe de salvie (puteți adăuga, de asemenea, mușețel, iarbă de șarpe sau floare de calendula) – 3 linguri de iarbă de salvie sau frunze trebuie turnate cu 2-3 litri de apă fierbinte și preparate, acoperite, până când decoctul atinge temperatura optimă. Decoctul rezultat trebuie strecurat într-un castron și efectuat timp de un sfert de oră.
- băi de cimbru – se toarnă aproximativ 100 g de plantă de cimbru cu cinci litri de apă și se fierbe, acoperit, timp de 3-5 minute. Se lasă stocul rezultat să se răcească și apoi se strecoară. Așezați ierburile fierte într-o pungă de pânză, apoi, împreună cu decoctul, transferați-le într-o cadă cu apă caldă. Timpul de baie trebuie să fie de 10 până la 15 minute.
- infuzie de pătlagină – o lingură de frunze de pătlagină uscate, se toarnă apă fierbinte, se fierbe timp de 5 minute. Decoctul rezultat trebuie utilizat pentru a spăla locurile intime de mai multe ori pe zi. Datorită acestui fapt, vom simți o ușurare semnificativă, vom elimina congestia și umflăturile din zonele intime.

Cauze patologice ale mâncărimii vaginale
Dacă tratamentul la domiciliu este ineficient, simptomele se agravează, iar alte simptome (scurgeri vaginale, dureri abdominale) sunt asociate cu mâncărime, consultați un medic. Cauza simptomelor descrise poate fi infecțiile intime, care nu pot fi tratate cu remedii casnice și, dacă nu sunt tratate, pot duce la complicații grave. Cele mai frecvente infecții intime includ:
- infecții fungice – drojdiile trăiesc în mod natural în vagin în cantități mici, dar se întâmplă ca multiplicarea lor să se producă prea mult. Apoi, ele devin cauza unor afecțiuni neplăcute pentru noi, care includ mâncărime, arsură, umflături, uscăciune vaginală, durere în timpul actului sexual sau tulburări menstruale. Un simptom caracteristic al micozei este scurgerea vaginală: groasă, albă, cu o consistență brânză și un miros specific de drojdie.
- infecții bacteriene – de obicei cauzate de funcționarea perturbată a sistemului endocrin sau igiena necorespunzătoare a zonelor intime. Mâncărimea vaginală este apoi însoțită de arsură și durere. Descărcarea vaginală poate fi de culoare galbenă, galben-verde sau cenușie, cu un miros caracteristic de pește.
- Tricomoniaza tractului genito-urinar – o boală cu transmitere sexuală cauzată de protozoare: tricomoniaza vaginală. În afară de mâncărimea vaginală, cele mai frecvente simptome ale tricomoniazei includ: descărcare spumoasă, galben-verde și durere în timpul actului sexual.
Trebuie amintit faptul că aceste boli necesită un diagnostic precis de către un specialist și selectarea tratamentului adecvat, adesea și de către un partener. Doar un medic vă va da o rețetă pentru medicamente care vor elimina cauza bolii, nu doar simptomele acesteia.

Ce trebuie făcut pentru a evita mâncărimea vaginală?
- Purtați lenjerie de corp din bumbac;
- Nu vă spălați locurile intime cu săpun obișnuit, deoarece are un efect puternic de uscare;
- Aveți grijă de o dietă sănătoasă și de o hidratare adecvată a corpului;
- Folosiți detergenți blândi pentru spălarea lenjeriei;
- Evitați să purtați colanți și pantaloni strânși ore în șir;
- Epilează cu atenție zonele intime.
- Aveți grijă de igiena intimă și solicitați același lucru de la partenerul dvs.
În concluzie, există multe cauze posibile ale mâncărimii vaginale , atât non-morbide, cât și care necesită ajutorul unui specialist. În orice caz, este extrem de important să vă observați corpul, deoarece chiar și o infecție aparent inocentă, dacă este neglijată, poate duce la consecințe grave. Cu toate acestea, dacă cauza mâncărimii vaginale nu se datorează unei boli intime , este extrem de important să cunoaștem rutinele și metodele utile la domiciliu pentru ameliorarea mâncărimii vaginale. Cu toate acestea, fiecare femeie care are grijă de sănătatea ei ar trebui să-și amintească despre vizitele regulate la ginecolog, care va ajuta la îngrijirea sănătății sale intime. Fiecare dintre noi, care doresc să asigure sănătatea și să uite de mâncărimea problemei, ar trebui să facă o alegere conștientăcosmetice pentru îngrijirea locurilor intime și purtați lenjerie intimă din țesături aerisite. La fel de importantă este o dietă adecvată săracă în zahăr și alcool, dar bogată în substanțe nutritive care întăresc sistemul imunitar și flora bacteriană naturală a corpului.