Lupus – cum să recunoști și să tratezi boala?
Utilizarea produselor cosmetice sau plaja frecventă poate provoca iritații. Decolorarea pielii și cosurile mici uneori nu ne provoacă deloc anxietate. Din păcate, deteriorarea stării pielii poate fi un semn al unei boli grave. Apariția înroșirii pielii poate indica o funcționare defectuoasă a sistemului imunitar. Așa-numitul eritem este un simptom caracteristic al lupusului. O boală autoimună poate afecta multe organe. Prin urmare, leziunile cutanate necesită tratament specializat. Care sunt simptomele lupusului și cum este tratat?
Lupus – ce este?
Am menționat deja că lupusul este o boală autoimună. Aceasta înseamnă că sistemul imunitar al pacientului vizează propriile țesuturi. Multe organe pot fi afectate la persoanele cu lupus. În cazuri extreme, pacienții trebuie să se confrunte cu afecțiuni ale rinichilor, inimii și chiar ale creierului. Persoanele care se luptă cu o evoluție severă a bolii se confruntă cu o potențială amenințare la adresa vieții. Când lupusul afectează organele, pacientul trebuie să înceapă tratamentul cât mai curând posibil.
Lupus eritematos sistemic
Bolile autoimune afectează bărbații și femeile de toate vârstele. Lupusul este cel mai frecvent diagnosticat la adulți. Tulburarea poate lua mai multe forme. Sa observat că cel mai frecvent tip de boală este lupusul eritematos sistemic (o altă denumire a bolii este lupusul visceral). Forme precum lupusul indus de medicamente sau lupusul cutanat subacut sunt mult mai rar diagnosticate. Cercetătorii au observat că femeile sunt mult mai susceptibile de a fi afectate de boală decât bărbații. În cele mai multe cazuri, lupusul este ușor. Oricum, indiferent de intensitatea simptomelor, boala trebuie tratată.

Lupus sistemic – cauze ale bolii
Bolile autoimune pot fi uneori moștenite. Cu toate acestea, există multe alte motive pentru funcționarea afectată a sistemului imunitar. Până acum, nu a fost posibil să se determine care este baza formării lupusului. Factorii care pot duce la manifestarea bolii includ petrecerea frecventă a timpului la soare, administrarea de antibiotice sau alte medicamente puternice, stresul, alimentația necorespunzătoare sau dependențele. Persoanele care sunt predispuse genetic ar trebui să evite situațiile nervoase, infecțiile accidentale și plaja. În caz contrar, există o mare probabilitate ca acestea să declanșeze boala în viitor.
Lupus sistemic – simptome ale bolii
Lupusul eritematos sistemic este foarte rar. Totuși, persoanele cu predispoziție genetică trebuie să țină cont de un risc crescut de a dezvolta boala. Cum se manifestă boala? Lupusul provoacă o serie de modificări în tot corpul. Persoanele cu afecțiune pot prezenta o varietate de simptome. Simptomele bolii pot fi împărțite în caracteristice, adică cele care apar numai în cazul lupusului, sau nespecifice.
Lupus – simptome caracteristice
După cum sa menționat mai sus, cel mai frecvent diagnosticat tip de lupus este lupusul eritematos sistemic. După cum spune și numele, atacă mai multe sisteme. Persoanele care se luptă cu boala pot avea probleme nu numai cu pielea, ci și cu inima, rinichii și articulațiile. Unul dintre cele mai caracteristice simptome ale lupusului este așa-numitul eritem. Roșeața feței ia adesea forma unui fluture, ale cărui aripi sunt situate pe obraji și corpul pe nas. Uneori, modificările arată ca niște discuri mici, ceea ce indică o formă diferită a bolii. Așa-numitul lupus eritematos discoid se manifestă nu numai pe față, ci și pe cap și gât. Eritemul de disc poate fi ușor ridicat. Din păcate, modificările cauzate de boală lasă adesea cicatrici inestetice. Ulcerele bucale sunt, de asemenea, un simptom tipic al lupusului. Schimbările sunt nedureroase. Uneori, însă, apar în gât și în interiorul nasului, ceea ce provoacă disconfort la respirație. Persoanele cu lupus pot observa că sunt sensibile la lumină. Atât însorit, cât și artificial. În multe cazuri, petrecerea timpului la soare intensifică simptomele rămase ale bolii. Proteinuria persistentă poate fi, de asemenea, un semn de lupus.
Lupus – simptome nespecifice
Particularitatea bolilor autoimune este că provoacă o serie de simptome aparent fără legătură. Persoanele cu lupus pot experimenta o varietate de boli. Cele mai multe dintre ele sunt legate de afectarea țesuturilor sau a organelor. Simptomele care pot apărea atunci când boala este declanșată includ:
- oboseală,
- dureri de cap,
- rigiditate și umflare
- dificultăți de respirație
- arc,
- alte tulburări psihice
- durere în piept,
- probleme de vedere,
- convulsii,
- febră,
- artralgie,
- probleme de memorie.
Lupus – imaginile disponibile pe web ajută la recunoașterea bolii
Înainte de a vizita un specialist, mulți oameni ar dori să afle de unde le-au venit durerea, roșeața sau alte afecțiuni. Unii oameni suspectează lupusul din cauza predispoziției lor genetice. Este dificil să recunoști boala pe cont propriu. Cu toate acestea, fotografiile modificărilor care pot fi găsite pe web pot ajuta. Dacă roșeața feței noastre seamănă cu eritemul care apare la persoanele cu lupus, ar trebui să mergem la medic cât mai curând posibil. Un diagnostic rapid al bolii este capabil să ne protejeze de distrugerea totală a organismului.

Lupusul cutanat – diagnostic
La pacienții cu lupus, nu este întotdeauna posibil să se pună un diagnostic imediat după ce ai văzut pacientul. Diagnosticul bolii este de obicei foarte complicat. Pentru a-și confirma suspiciunile, medicul trebuie să efectueze un interviu detaliat cu pacientul. Testele de urină și de sânge sunt, de asemenea, adesea necesare. Lupusul poate fi indicat de un număr redus de limfocite sau un nivel scăzut de hemoglobină. Când boala afectează rinichii, pacienții pot prezenta proteinurie. Dacă pacientul se plânge de dureri musculare și articulare, medicul îl poate trimite și pentru teste imagistice.
Lupus – cum afectează speranța de viață?
Mulți oameni, când aud că lupusul eritematos este incurabil, încep să se teamă pentru viața lor. Orice boală autoimună este o amenințare serioasă pentru organism. Cum afectează lupusul durata de viață? Prognosticul bolii depinde de mulți factori. Persoanele care urmează recomandările medicului pot trăi până la o bătrânețe liniştită. Complicațiile care apar atunci când boala este subestimată pun viața în pericol. Persoanele care evită tratamentul riscă să moară prematur. Mai ales dacă lupusul lor este sever. Persoanele care se luptă cu o boală autoimună trebuie să se ferească de orice infecție. Inflamația crește riscul de deces.
Lupus – tratamentul bolii
Deși lupusul nu poate fi vindecat complet, nu trebuie să renunți la tratamentul său. Terapia este singura modalitate de a preveni boala să ducă la complicații grave. Medicamentele prescrise pacienților sunt concepute pentru a suprima activitatea sistemului imunitar. În cazurile severe, pacienții sunt sfătuiți să ia analgezice și medicamente antiinflamatoare.
Lupus eritematos – farmacoterapie
Tratamentul lupusului depinde în mare măsură de ce țesuturi sunt atacate de sistemul imunitar. Bolnavilor li se recomandă uneori să ia preparate care susțin funcționarea articulațiilor sau a sistemului circulator. Tratamentul pentru lupus poate include administrarea de produse farmaceutice, cum ar fi:
- AINS sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene,
- anticoagulante,
- opioide,
- medicamente antimalarice,
- DMARD sau medicamente care modifică boala,
- medicamente care reglează metabolismul lipidelor,
- corticosteroizi cunoscuti altfel sub denumirea de glucocorticoizi,
- imunosupresoare,
- antidepresive (în principal tramadol).
Lupus eritematos cutanat – unguente si creme
Când lupusul atacă celulele pielii, ar trebui să iei un unguent care va calma leziunile. Am menționat deja că petrecerea timpului la soare poate provoca o serie de afecțiuni nedorite. Totul datorită influenței radiațiilor UV. Persoanele care se luptă cu lupus ar trebui să investească într-o protecție solară de bună calitate. Aplicarea preparatului înainte de a părăsi casa vă permite să protejați pielea împotriva radiațiilor și agravării simptomelor bolii.
Lupus – dieta contează
Stilul de viață pe care îl ducem ne afectează fără îndoială sănătatea. Dependența, lipsa exercițiilor fizice sau alimentația necorespunzătoare duc uneori la boli grave. Lupusul este considerat o boală ereditară. La persoanele care sunt predispuse genetic, manifestarea bolii poate apărea ca urmare a ducerii unui stil de viață dezechilibrat. O dietă bogată în grăsimi este unul dintre factorii care accelerează dezvoltarea bolii. Consumul de carne grasă și gustări sărate afectează negativ funcționarea întregului organism. In cazul unui risc crescut de manifestare a bolii, merita sa renunti la alimentele bogate in calorii in favoarea celor mai usoare.
Lupus – un forum care reunește pacienți
Oamenii care se luptă cu boli incurabile au adesea nevoie de sprijin. Pe forumurile de pe internet puteți găsi intrări ale persoanelor care, după ce au fost diagnosticate cu lupus, s-au defectat. Să știi că vei fi bolnav pentru tot restul vieții este copleșitor. Persoanele care se confruntă cu această afecțiune sunt bucuroși să împărtășească sfaturi de tratament cu ceilalți. Grupurile de sprijin te ajută, fără îndoială, să treci peste cele mai grele momente. Majoritatea utilizatorilor de forum subliniază că cel mai important lucru este să nu renunți. Numai utilizarea regulată a produselor farmaceutice poate reduce intensitatea simptomelor bolii.