Dieta nordică
slăbire

Dieta nordică – ce este și cum să o utilizați?

Alegerea dietei corecte este adesea o sarcină extrem de dificilă și solicitantă. Acest lucru se datorează numeroaselor aspecte care ar trebui luate în considerare la alegerea programului nutrițional potrivit și faptului că fiecare dintre noi se așteaptă la efecte diferite din dieta. Unii caută o dietă pentru a pierde în greutate, unii caută o dietă puternică pentru a se îngrășa, iar unii caută pur și simplu să îmbunătățească sănătatea generală a corpului lor. Ce meniu ar trebui să alegem dacă avem probleme de sănătate?

O idee interesantă pentru o dietă poate fi așa-numita dietă de la miezul nopții, adică dieta scandinavă. În articolul de astăzi, vă vom prezenta câteva informații despre această dietă, vă vom prezenta cele mai importante presupuneri, principiile sale și vom oferi un meniu exemplar cu rețete interesante. Acest lucru ne va permite să studiem cu atenție dieta și să aflăm cui este destinat.

Ce este dieta nordică?

După cum sugerează și numele, dieta nordică este o dietă bazată pe alimente foarte frecvente în Scandinavia. Creatorul său a fost profesorul din Copenhaga, Arne Astrup, care a confirmat efectul pozitiv al acestei diete asupra îmbunătățirii sănătății în ceea ce privește scăderea tensiunii arteriale sau nivelul colesterolului rău.

Este demn de remarcat faptul că dieta elaborată de un medic de la Departamentul de nutriție umană de la Universitatea din Copenhaga ajută la combaterea obezității și influențează pozitiv funcția creierului – totul datorită utilizării delicateselor locale.

Mâncărurile tradiționale provenite din case daneze, norvegiene sau suedeze sunt foarte des incluse în meniul dietetic de la miezul nopții. Cu toate acestea, trebuie amintit că, la fel ca în cazul multor diete diferite, dieta nordică limitează și produsele pe care le putem mânca. 

Dieta nordică – proprietăți

Cu toate acestea, înainte de a trece la descrierea a ceea ce poate și ce nu poate fi consumat în dieta nordică, merită să aprofundăm proprietățile dietei nordice. Pe lângă efectul pozitiv asupra activității creierului și reglarea nivelului colesterolului și glicemiei, acest program are un efect foarte bun asupra întregului sistem sanguin al corpului.

Prin eliminarea unei cantități mari de carne și introducerea leguminoaselor, dieta nordică nu este doar o dietă pentru îmbunătățirea sănătății – nutriționiștii o apreciază pentru proprietățile sale foarte bune de slăbire. Din acest motiv, este recomandat în lupta împotriva obezității și supraponderalității.

Dieta nordica - retete

Cum se urmează dieta nordică? Regulile

Există o serie de reguli pe care ar trebui să le respectăm pentru ca dieta nordică introdusă în viața noastră să aducă rezultatele scontate. Mai întâi, în meniul nostru, va trebui să limităm carnea la doar trei mese pe săptămână. Mai mult, ar trebui să înlocuiți carnea albă (de pasăre), care este considerată mai puțin dăunătoare, și carnea roșie (cum ar fi mielul, carnea de cal etc.) cu carne de pește datorită digestibilității foarte bune a proteinelor din carnea de pește și a unei cantități foarte mari de ingrediente suplimentare, inclusiv vitamine si minerale.

Principala sursă de energie în dieta nordică va fi cerealele și leguminoasele (cum ar fi linte, fasole sau naut). În plus, fiecare zi va fi bogată într-o cantitate mare de legume și fructe găsite local în zona scandinavă.

Ceea ce se concentrează cel mai mult pe acest program nutrițional este însă respingerea produselor de origine animală și concentrarea acestuia pe consumul pe bază de plante. Conform cercetărilor, ar trebui să mâncăm până la 600 de grame de fructe și legume pentru a reduce riscul de boli vasculare și sanguine, boli de inimă, boli gastrice și chiar cancer.

Un alt indiciu al acestei diete este consumul crescut de fructe de mare și pește, care, pe lângă proteinele foarte digerabile, ne oferă grăsimi extrem de valoroase și necesare pentru buna funcționare a corpului nostru. Vorbim despre grăsimi n-3. Nu trebuie să uităm, desigur, că peștele și fructele de mare conțin o cantitate foarte mare de vitamina D, iod și seleniu. În plus, ar trebui să luați în considerare includerea algelor marine, care, la fel ca alimentele descrise anterior, reprezintă o sursă bogată de vitamine și minerale. Acestea vor furniza vitaminele A, B, E și C, acizi grași și proteine ​​valoroase. 

Ce rețete de dietă scandinavă să folosiți?

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acest tip de dietă, o soluție foarte bună ar fi să vă aprovizionați cu ghiduri pdf online despre dieta nordică. Vom găsi acolo nu numai o descriere detaliată a produselor individuale și proprietățile lor de sănătate, ci și probe de rețete. Aici vom găsi cele mai multe informații despre modul în care ar trebui să fie preparat un anumit produs, cu ce să îl servim și cu ce valori nutritive va avea o anumită masă.

PDF-urile pentru dieta nordică sunt foarte diverse și se pot dovedi prea dificile pentru bucătarii începători. Cu toate acestea, merită să ne amintim că dieta descrisă nu trebuie să conste în mese, a căror pregătire necesită o experiență culinară extinsă și achiziții costisitoare. O rețetă exemplară de masă pentru o dietă scandinavă care nu este prea greu de preparat este somonul la cuptor cu spanac.

Pentru a pregăti un astfel de fel de mâncare, trebuie mai întâi să îngrijim somonul – puneți peștele pe o scândură și apoi folosiți un cuțit pentru a separa pielea de carne. Împărțim somonul în bucăți și îl condimentăm. Nu uitați să folosiți condimente și ierburi care fac parte din dieta scandinavă. Un bun exemplu este cimbru, usturoi, ardei dulci și roșii uscate la soare.

Puneți peștele lubrifiat deoparte timp de 20-40 de minute pentru a obține aroma și aroma de care are nevoie. Apoi puneți somonul într-un vas rezistent la cuptor și, după ce ați încălzit la 210 grade Celsius, coaceți timp de aproximativ 15-20 de minute.

Pe de altă parte, spanacul trebuie clătit, uscat și apoi prăjit. Pentru a face acest lucru, încălziți untul cu usturoiul într-o tigaie și adăugați spanacul. Când începe să se „ofilească”, pune-l pe o farfurie. După 15-20 de minute de coacere, scoateți somonul pentru o clipă pentru a adăuga spanacul. În plus, puteți adăuga, de exemplu, roșii uscate la soare. Puneți somonul cu toate condimentele timp de jumătate de minut – puneți un minut în cuptor și scoateți-l.

Cu toate acestea, merită să știți care meniu din dieta nordică va fi cel mai potrivit și ce altceva poate fi inclus în meniu. 

Cum arată un eșantion de meniu de dietă scandinavă?

Brânza de vaci ar fi o opțiune foarte bună pentru micul dejun – dar trebuie să fie brânză slabă. Pentru aceasta adăugăm castraveți murați, ridichi sau arpagic și pâine integrală și putem bea cafea cu lapte degresat.

Pentru cină, putem prepara somonul copt descris mai sus cu condimente. Pentru aceasta, orezul sau cartofii coapte la cuptor cu salată de sfeclă roșie și boia. Vă recomandăm să beți suc de fructe proaspete.

Pentru cină, o salată cu ton, fasole și salată de unt poate fi o soluție bună. Cu toate acestea, dacă am mâncat carne de pește la cină, putem pregăti supă de legume pentru cină – chiar preparată cu o cantitate mică de carne de pește.

Desigur, este foarte important să adăugăm mese mai mici la meniul nostru zilnic, cum ar fi, de exemplu, prânzul, prânzul sau ceaiul de după-amiază.

Opiniile dietei scandinave – ce cred alții?

Popularitatea dietei nordice în alte părți ale lumii arată clar câte persoane folosesc ideea unui medic și bucătar danez. Totuși, care sunt părerile dietei scandinave din Polonia și ce părere au polonezii despre acest mod de viață?

În primul rând, trebuie remarcat faptul că mulți oameni cred cât de mult are dieta sănătății la miezul nopții. Acest lucru este confirmat nu numai de persoanele care au folosit această dietă, ci și de nutriționiști. Aceștia atribuie din ce în ce mai des o dietă persoanelor cu probleme de supraponderalitate sau obezitate. În plus, îmbunătățirea calității vieții poate fi observată la persoanele care au avut tensiune arterială crescută, niveluri ridicate de colesterol și zahăr din sânge și chiar probleme cardiace.

Cu toate acestea, nu toate opiniile despre dieta scandinavă sunt pozitive. Mulți oameni observă că o dietă bazată doar pe produse ecologice de origine naturală este costisitoare. Problema nu este ușurată de pește, care este o soluție mult mai scumpă decât păsările de curte sau chiar carnea roșie. Acesta este motivul pentru care pregătirea unei diete adecvate poate fi costisitoare.

Dieta nordica - feluri de mancare

Dieta ketogenică și dieta nordică – diferențe și similitudini

Mulți oameni se întreabă dacă dieta ketogenică este în vreun fel legată de dieta nordică. Cu toate acestea, înainte de a vorbi despre asemănări și diferențe, ar trebui să înțelegeți mai întâi ce este o dietă ketogenică. Practic, toată lumea ar trebui să consume proteine, grăsimi și carbohidrați într-un raport de 13:35:50. Aceasta înseamnă că jumătate din necesitățile noastre zilnice sunt carbohidrați. Cu toate acestea, acest echilibru în dieta ketogenică arată diferit.

Meniul unei persoane care este interesată de o dietă ketogenică trebuie să fie format din mese care conțin până la 80-90% grăsimi. Aceasta înseamnă că doar 10-20% din energie va proveni din proteine ​​și carbohidrați. În plus, ar trebui să ne amintim că dieta ketogenică, deși la început garantează o senzație de euforie, ne va aduce ulterior oboseală constantă din cauza lipsei de macronutrienți adecvați în dietă. Din acest motiv, este o dietă de slăbit pe termen scurt.

Care sunt diferențele și asemănările dintre dieta ketogenică și dieta nordică? Este dificil să evidențiem multe asemănări, deoarece ambele au scopuri complet diferite. Dieta ketogenică este o dietă de slăbire care poate fi utilizată pentru o anumită perioadă de timp. Programul nutrițional scandinav nu este doar o dietă, ci un stil de viață specific. Aceasta înseamnă că este o dietă pe termen lung și chiar permanentă.

Desigur, putem profita de faptul că este foarte ușor să suplimentezi grăsimile în dieta nordică, datorită căreia, pe bază de pește sau nuci, putem pregăti o dietă ketogenică timp de câteva săptămâni.

rezumat

Utilizarea dietei nordice pentru a îmbunătăți starea corpului nostru este o modalitate foarte bună și recomandată. Este demn de menționat faptul că această dietă este recomandată nu numai de dieteticienii specializați și certificați, ci și de medicii care sunt conștienți de deficiențele din corpul uman și câte dintre aceste deficiențe pot fi completate de dieta nordică.

Desigur, înainte de a alege o dietă pentru noi sau rudele noastre, ar trebui să consultăm un medic sau un dietetician. Fiecare dintre noi este diferit, are probleme de sănătate diferite și poate reacționa diferit la o anumită dietă. Din acest motiv, recomandăm introducerea dietei nordice numai după consultare.

Pentru a optimiza efectele asociate cu utilizarea dietei nordice – ca editor – vă sugerăm să utilizați suplimentul dietetic Untoxin. Am scris mai multe despre acest supliment AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *