Dieta mediteraneană - rețete
slăbire

Dieta mediteraneană – tot ce trebuie să știți

Alegerea dietei corecte este o adevărată provocare. De multe ori auziți de diete controversate – fie că este vorba de cantitatea de calorii consumate, meniul sau alte aspecte. Una dintre cele mai populare diete care apare din ce în ce mai mult în catalogul nutriționist este dieta mediteraneană.

Cu toate acestea, pentru a înțelege ce este dieta mediteraneană, pentru cine este destinată și ce principii trebuie să urmăm, astfel încât dispozițiile sale să ne ajute să ne îmbunătățim sănătatea, merită să ne familiarizăm cu descrierea detaliată a acestui plan nutrițional.

Ce este dieta mediteraneană?

După cum sugerează și numele, este o dietă care folosește produse ușor disponibile în zonele mediteraneene, adică în Spania, Italia sau Grecia. Desigur, din cauza diferitelor zone ale bucătăriei mediteraneene, dieta ei poate diferi și în ceea ce privește mesele sau produsele specifice. Cu toate acestea, toate dietele bazate pe bucătăria mediteraneană au în comun pasiunea pentru fructe, legume și semințe de cereale.

În plus, amintiți-vă că dieta mediteraneană include și pâine neagră sau paste și chiar un pahar de vin roșu. Datorită varietății de produse prezente în această dietă și a multor varietăți diferite de bucătărie pe care se bazează meniurile, merită să ne amintim că nutriționiștii individuali pot oferi planuri formulate diferit. Dieta mediteraneană nu este doar o dietă, ci și un mod de viață care poate fi adesea găsit în zonele mai calde de lângă Marea Mediterană.

Dieta mediteraneană – proprietăți

Unul dintre principalele motive pentru care dieta mediteraneană devine tot mai populară este efectul său anticancer. Acest lucru se datorează prezenței unei cantități mari de vitamine C și E și beta-caroten. În plus, dieta descrisă este bogată în seleniu, care se caracterizează printr-un puternic efect antioxidant.

Când vine vorba de proprietățile dietei mediteraneene, este imposibil să nu menționăm influența ei foarte bună asupra funcționării sistemului nostru digestiv. O mulțime de fibre susțin procesele digestive, leagă excesul de acizi biliari, ceea ce reduce și concentrația de colesterol rău din sânge și susține activitatea ficatului. În plus, inhibă acțiunea acizilor grași cu lanț scurt.

Desigur, trebuie amintit că programul nutrițional descris presupune accelerarea activității stomacului, ceea ce reduce șansa de a dezvolta boli ale intestinului gros și reduce tensiunea arterială și concentrația de glucoză.

dieta mediteraneana

Ce este dieta mediteraneană? Regulile

Există mai multe condiții alimentare care trebuie respectate. În primul rând, nu uitați să nu mâncați lucruri foarte procesate. Aceasta va include, desigur, mese gata din supermarketuri, fast-food, fulgi de fructe (ciocolată sau miere) și orice alte alimente care conțin agenți de îngroșare și stabilizatori sau îndulcitori.

În plus, consumul de carne roșie ar trebui să fie limitat. Aceasta include carne de vită, miel, carne de cal, carne de vânat și carne de vânat. Este permisă carnea de pasăre (pui, curcan, prepeliță). Cu toate acestea, dieta presupune reducerea consumului de carne roșie și înlocuirea acesteia cu carne de pește, a cărei proteină este foarte ușor digerabilă de către corpul uman și, în plus, carnea de pește este bogată în acizi grași valoroși pentru organism. În plus, nu putem uita de aminoacizi, care joacă un rol foarte important în activitatea generală a corpului. Situația este similară cu vitamina D și minerale precum iod, seleniu sau magneziu cu calciu, care sunt prezente și la pești.

Pe lângă aceste principii ale dietei mediteraneene, ar trebui să ne amintim, de asemenea, că se pune un accent deosebit pe consumul de ulei de măsline – prin urmare, renunțăm la alte grăsimi în favoarea celei bogate în beta-caroten, vitamina E și acizi grași mononesaturați.

Dieta mediteraneană – Listă de cumpărături

Ținând cont de principiile menționate mai sus, am pregătit o listă de cumpărături pentru dieta mediteraneană pentru a arăta din ce produse ar trebui să conste mesele noastre zilnice.

  • Plată, cod, păstrăv – ca reprezentanți ai peștilor cu conținut scăzut de calorii;
  • Ton, hering, anghilă, somon – pește gras cu mai multe calorii;
  • Ardei, castraveți, salate, măsline, conopidă, broccoli – exemple de legume care pot fi găsite în dietă;
  • Banane, pepeni verzi, pere și tot felul de citrice – fructe care îndeplinesc cerințele dietei mediteraneene;
  • Pâine întunecată, paste și crupe – este important, totuși, să evitați adăugarea la crupe sub formă de sosuri grase colorate cu smântână.

În plus, ar trebui să știm că lista de cumpărături a dietei mediteraneene include vinul roșu (în cantități moderate cu mesele), ierburi și condimente naturale, produse din cereale și produse lactate (iaurt, brânză, ouă, păsări de curte). Desigur, nu trebuie să uităm că există mai multe alimente permise în dieta mediteraneană.

Pentru cine este potrivită dieta mediteraneană?

Când căutăm o dietă potrivită, ar trebui să răspundem mai întâi la întrebarea cum ne-ar putea ajuta planul nutrițional. Este să slăbești câteva kilograme? Este menit să fie o dietă generală de sănătate? Sau poate căutăm ajutor pentru un sportiv? Fiecare program este diferit și ajută la îmbunătățirea diferitelor aspecte ale vieții unei persoane. Nu este diferit de dieta mediteraneană.

În timp ce varietatea de produse și posibilitatea de a pregăti multe mese interesante vor atrage aproape toată lumea, merită menționat faptul că conține o cantitate mică de carne. Din acest motiv, este o soluție interesantă pentru persoanele care au probleme de sănătate precum colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială sau probleme legate de sistemul circulator. Cu toate acestea, dacă căutăm o dietă puternică care să conțină o cantitate mare de proteine, este posibil ca această metodă de a mânca să nu îndeplinească așteptările noastre, întrucât suplimentarea echilibrului proteic cu ouă sau brânză nu este suficientă.

În plus, merită menționat faptul că dieta este ușor digerabilă, deoarece nu vom găsi supe îngroșate cu smântână sau sosuri grase. În plus, cele mai multe feluri de mâncare sunt aburite sau pur și simplu fierte.

Dieta mediteraneană - salată grecească

Dieta mediteraneană 2000 kcal – meniu eșantion

Cheia pentru compunerea dietei este să înțelegem că pregătirea unei diete mediteraneene cu 2.000 kcal ne va cere să ne asigurăm că fiecare masă conține o cantitate echilibrată de macronutrienți. Aceasta înseamnă că nu putem include prea mulți carbohidrați, proteine ​​sau grăsimi într-o singură masă. În același timp, ar trebui să ne amintim să pregătim mai mult de 3 mese. Din acest motiv, merită împărțit meniul zilnic în mic dejun, prânz, cină, ceai de după-amiază și cină.

  1. Pentru micul dejun, vă recomandăm o felie de pâine (pâine neagră, care ar trebui să constea doar din apă și făină) cu brânză de vaci condimentată cu pește (un fel de pastă de pește), și o roșie și un măr.
  2. Prânzul ar trebui să fie o masă mai ușoară decât micul dejun – vă recomandăm iaurt sau lapte degresat.
  3. Pieptul de pește sau de pui va fi o alegere bună pentru cină . Gatim supa de legume cu iaurt si pentru a imbunatati gustul putem adauga o bucata de piept de pui sau curcan.
  4. Ceaiul de după-amiază , la fel ca masa de prânz, ar trebui să fie o masă foarte ușoară – vă recomandăm un pahar de suc de roșii sau suc de fructe.
  5. Pentru cină, o soluție bună este să pregătești o salată de ton sau clătite de dovlecei (preparate ca cartofii, dar fără cartofi).

rezumat

Găsirea dietei corecte este o adevărată provocare, mai ales dacă nu am decis să consultăm un dietetician sau alt specialist. Dacă dorim să îmbunătățim calitatea vieții și, în același timp, nu am vrea să ne limităm la un număr mic de produse permise, atunci alegerea dietei mediteraneene va fi satisfăcătoare. Este o soluție foarte bună pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească sănătatea și pentru cei care se gândesc să slăbească câteva kilograme.

Având în vedere că produsele incluse în acest program nutrițional scad nivelul glicemiei, dieta mediteraneană pentru diabetici este o soluție la fel de atractivă. Cu toate acestea, înainte de a decide să îl utilizați, vă încurajăm să consultați decizia dvs. cu un specialist, adică un dietetician, care nu numai că vă va ajuta să alegeți produsele potrivite în funcție de preferințele dvs., ci și să scrieți un meniu pentru o săptămână și să indicați la ce să aveți grijă și ce puteți mânca fără Probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *