Dieta fara gluten
Dieta fara gluten – ce este cu adevărat
Glutenul este un complex de proteine care se poate regasi in unele cereale (orz, grau, secara) si in produsele de panificatie precum pastele fainoase sau painea. O dieta fara gluten te poata ajuta sa combati o boala cronica.
Dieta fara gluten poate ajuta o persoana sa invinga sau sa combata o durere cronica, fibromialgia, eczema, autismul, migrenele, balonarile, problemele digestive, anxietatea precum si problema zaharului din sange sau rezistenta la slabire. Dieta fara gluten te poate ajuta si sa slabesti deoarece limiteaza extrem de mult ceea ce poti manca.

Cui se adreseaza dieta fara gluten?
Dieta fara gluten se adreseaza in primul rand persoanelor care sufera de o alergie sau de o intoleranta la grau si la derivatii acestuia (boala celiaca) dar si persoanelor care vor sa previna problemele de sanatate mentionate mai sus, persoanelor care vor sa-si pastreze capitalul de vitalitate datorita unei diete care hraneste corpul si spiritul.
Prima regula de respectat in dieta fara gluten este eliminarea painii din alimentatie. Este cu siguranta un moment delicat de depasit deoarece painea este un aliment de baza. Nu trebuie sa disperi, mai ai si alte variante: majoritatea magazinelor au si produse fara gluten, chiar si paine. Acestea sunt preparate din faina de cartofi sau orez.
A doua regula este suprimarea tuturor alimentelor care contin gluten. Este un principiu de baza, care poate parea usor dar care necesita multa atentie din partea ta deoarece glutenul si derivatii sai sunt adaugati in compozitia a numeroase produse alimentare.
Atentie la etichete! O persoana care urmeaza o dieta fara gluten trebuie sa acorde mare atentie citirii etichetelor. Uneori glutenul este ascuns sub denumiri diferite cum ar fi maltul si proteinele vegetale hidrolizate.
Atentie! Dieta fara gluten nu este o dieta usoara. Daca nu ai grija poti ajunge la carente de fier, fibre si vitamine.