Deficiență și stare de rău de serotonină și noradrenalină
Malaise ne înnebunește adesea. Pentru ca depresia noastră constantă să nu ne conducă la depresie, trebuie să ne gândim la ce o provoacă. Starea proastă de spirit este un simptom al multor boli. Schimbările de dispoziție pot indica probleme cu glanda tiroidă sau tensiunea arterială. Hormonii și neurotransmițătorii sunt în mare parte responsabili pentru modul în care ne simțim. Când nivelurile lor sunt prea scăzute, corpul se dereglează. Dacă medicul nu a diagnosticat probleme cu tensiunea arterială sau boli tiroidiene, starea de rău poate fi un simptom al deficitului de serotonină sau noradrenalină. Ambii hormoni sunt responsabili de dispoziția și dorința noastră de a trăi. Când sinteza lor este tulburată, ne pierdem aproape imediat starea de spirit. Care este riscul unui nivel scăzut de hormoni și cum să le suplinim deficiențele? CE să facem ne va afecta deficitul de serotonină?
Rolul serotoninei și norepinefrinei în organism
Serotonina și norepinefrina sunt atât hormoni, cât și neurotransmițători. Aceasta înseamnă că compușii sunt responsabili pentru fluxul de informații între celulele sistemului nervos. Așa-numiții neurotransmițători influențează o serie de procese. Cu toate acestea, cel mai mult afectează activitatea sistemului nervos. Datorită lor serotoninei și noradrenalinei, ne putem concentra. Lipsa unor relații valoroase cauzează probleme serioase de concentrare. Persoanele cu niveluri foarte scăzute de norepinefrină sunt adesea neatente. Neurotransmițătorul are un efect puternic asupra sistemului circulator. Prin restrângerea vaselor de sânge, norepinefrina crește tensiunea arterială. Cu deficitul său, poate apărea hipotensiune sau hipotensiune. Serotonina este denumită în mod obișnuit hormonul fericirii. Totul pentru că neurotransmițătorul este responsabil pentru bunăstare. Cu nivelul corect al neurotransmițătorului, zâmbim mai mult și ne îngrijorăm mai rar. Pentru o bună dispoziție, trebuie să menținem nivelul optim al ambilor hormoni. O deficiență în oricare dintre ele duce la tulburări grave.
Deficitul de serotonină și noradrenalină – care sunt riscurile?
Serotonina și norepinefrina au un impact imens asupra modului în care ne simțim. Deficitul primului hormon are ca rezultat o deteriorare a bunăstării. La rândul său, un nivel prea scăzut al celui de-al doilea compus provoacă o slăbiciune. Deficitul pe termen lung al neurotransmițătorilor duce la stări depresive. Atunci când sinteza hormonală este perturbată, ne simțim tristi și deprimați mai des. Starea de spirit proastă combinată cu o slăbire generală a corpului în cazuri extreme duce la dezvoltarea depresiei avansate. Persoanele cu deficit de serotonină sau noradrenalină pot prezenta anxietate, precum și anxietate constantă. Sentimentul de rău combinat cu un sentiment constant de frică poate indica distimie. Atât depresia, cât și depresia nevrotică sunt boli grave. S-ar putea să dureze ani să se vindece. Pentru a evita dezvoltarea bolilor, nivelul hormonilor trebuie monitorizat în mod regulat. Mai ales dacă simțim simptomele deficitului lor.

Deficitul de serotonină – simptome
Ar putea fi o stare de rău un deficit de serotonină în creier? Simptomele pe care majoritatea oamenilor le experimentează cu niveluri scăzute de hormoni indică faptul că acestea sunt. Deficitul de neurotransmițător dă multe simptome, cel mai adesea din sistemul nervos. Persoanele cărora le lipsește serotonina experimentează schimbări de dispoziție. Uneori sunt predispuși la agresiune. Nivelurile scăzute ale hormonului fericirii pot duce la scăderea stării de spirit pe termen lung. Tristețea constantă în cazuri extreme duce la dezvoltarea depresiei. Prin urmare, la primele semne ale deficitului de serotonină, ar trebui să consultați un medic cât mai curând posibil. Specialistul va pune un diagnostic și va sugera cum să livreze un astfel de ingredient extrem de important organismului. Persoanele care se confruntă cu deficit de neurotransmițător relativ adesea au scăzut stima de sine. A te plânge constant de aspectul tău poate duce la obsesie sau la o criză nervoasă. În ciuda somnolenței constante, persoanele cu niveluri scăzute ale hormonului fericirii pot avea probleme cu adormirea. Oboseala, la rândul ei, cauzează probleme de concentrare.
Alte simptome ale deficitului de serotonină includ:
- apetit crescut,
- pofta de dulciuri,
- stres cronic,
- anxietate.
Deficitul de serotonină – cauze
Persoanele care au probleme cu nivelul adecvat de serotonină se întreabă adesea care este cauza bolilor lor. Pot apărea tulburări în producția neuroscriptului atunci când se utilizează o dietă inadecvată. Triptofanul este necesar pentru sinteza hormonului fericirii. Acest aminoacid este exogen, ceea ce înseamnă că organismul nu îl produce singur. Pentru ca nivelul serotoninei să rămână la un nivel optim, este necesar să ne asigurăm că dieta noastră nu are surse de triptofan. Experții consideră că un deficit de serotonină poate apărea atunci când mâncăm prea puține proteine. Se crede în mod obișnuit că activitatea fizică influențează procesul de sinteză a neurotransmițătorilor. Persoanele care nu fac deloc sport pot scădea nivelul hormonului fericirii.
Cum să crești nivelul de serotonină?
Există mai multe moduri de a vă crește nivelul de serotonină. Primul este să vă schimbați dieta. Am menționat deja că este nevoie de triptofan pentru a sintetiza hormonul fericirii. În cazul unui deficit de neurotransmițător, este necesar să se ajungă la produse care conțin un aminoacid valoros. Se vorbește mult despre faptul că ciocolata ajută la menținerea nivelului adecvat de serotonină. Când mâncăm dulciuri, simțim plăcere, ceea ce nu este o coincidență. Consumul regulat de ciocolată neagră este o modalitate bună de a vă îmbunătăți starea de spirit. Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că dulciurile sunt bogate în calorii, așa că le puteți mânca doar în cantități mici. Activitatea fizică este recomandată în cazul deficitului de serotonină. Potrivit specialiștilor, practicarea sportului stimulează organismul pentru a crește producția hormonului fericirii. Ce este important, la persoanele active din punct de vedere fizic este stimulată și sinteza altor neurotransmițători. În cazul deficitului de serotonină, merită să faci sport care să ne relaxeze. Înotul sau ciclismul au un efect pozitiv asupra corpului. Interesant este că hormonul fericirii crește și în timpul actului sexual. Uneori, modificările dietei și stilului de viață nu sunt suficiente. Apoi, persoanele cu deficit de hormon al fericirii trebuie să se prezinte la un medic. Dacă este diagnosticată depresia, cel mai probabil un specialist va prescrie produse farmaceutice pentru a ajuta la stabilizarea nivelului acesteia. hormonul fericirii este crescut și în timpul actului sexual. Uneori, modificările dietei și stilului de viață nu sunt suficiente. Apoi, persoanele cu deficit de hormon al fericirii trebuie să se prezinte la un medic. Dacă este diagnosticată depresia, cel mai probabil un specialist va prescrie produse farmaceutice pentru a ajuta la stabilizarea nivelului acesteia. hormonul fericirii este crescut și în timpul actului sexual. Uneori, modificările dietei și stilului de viață nu sunt suficiente. Apoi, persoanele cu deficit de hormon al fericirii trebuie să se prezinte la un medic. Dacă este diagnosticată depresia, cel mai probabil un specialist va prescrie produse farmaceutice pentru a ajuta la stabilizarea nivelului acesteia.

Dieta la persoanele cu deficit de serotonină
În cazul unei deficiențe a neurotransmițătorului serotonină, merită să vă schimbați puțin dieta. Triptofanul este esențial pentru producerea hormonului fericirii. Un aminoacid exogen, așa cum spune și numele său, nu este sintetizat în organism. Prin urmare, trebuie să-l livrăm din exterior. Alimentele bogate în proteine sunt o sursă excelentă de aminoacizi. Triptofanul se găsește în principal în produsele lactate și carnea slabă. Cu toate acestea, produsele pe bază de plante, cum ar fi semințele de leguminoase și semințele de dovleac, sunt, de asemenea, bogate în el. Se crede că nivelurile de serotonină pot fi crescute după consumul de ciocolată. Deși trebuie să vă amintiți să nu mâncați dulciuri prea des. Pentru sănătate și o figură subțire, merită să alegeți ciocolată neagră cu un conținut ridicat de cacao.
- lapte,
- brânză,
- Brânză albă,
- tofu,
- ouă,
- păsări de curte (în special pui și curcan),
- crupe,
- pâine integrală de grâu,
- Orez brun,
- fasole,
- brocoli,
- nuci,
- semințe,
- muguri,
- ananas,
- banane.
Deficitul de noradrenalină – simptome
Unele simptome ale deficitului de noradrenalină se suprapun cu simptomele deficitului de serotonină. Cu toate acestea, primul este mai responsabil pentru nivelul de oboseală din organism, iar cel din urmă este responsabil pentru starea de spirit. Am menționat deja că norepinefrina are un efect asupra tensiunii arteriale. În cazul deficienței sale, poate apărea hipotensiune. Hipotensiunea se manifestă prin slăbiciune în organism și oboseală cronică. Hipotensiunea poate duce chiar la leșin. Persoanele cu nivel scăzut de noradrenalină au adesea probleme de concentrare. Dificultatea de concentrare este deosebit de dureroasă la locul de muncă. Cu o deficiență a neuroscriptului, sistemul nervos încetează să funcționeze corespunzător, ceea ce duce la scăderea vigilenței. Ca și în cazul nivelurilor scăzute de serotonină, un deficit de norepinefrină poate declanșa anxietate. Tulburările pe termen lung în sinteza neurotransmițătorilor contribuie la dezvoltarea depresiei și a distimiei. Aceste boli sunt asociate cu somnolență constantă și iritabilitate. Persoanele care se simt bine de mult ar trebui să consulte un medic. În caz contrar, tulburările pot împiedica funcționarea lor normală.
Cum să crești nivelul de noradrenalină?
Nivelul de noradrenalină depinde în mare măsură de dieta utilizată. O deficiență a neurotransmițătorilor poate apărea ca urmare a unui stil de viață nesănătos. Sinteza compușilor este influențată negativ, de exemplu, de lipsa exercițiilor fizice și de o dietă dezechilibrată. Pentru producerea de norepinefrină, sunt necesari aminoacizi precum fenilalanina și tirozina. Acestea se găsesc în principal în alimentele bogate în proteine. De exemplu, fenilalanina se găsește în păsări și produse lactate. Oamenii care se simt foarte obosiți în fiecare zi ar trebui să mănânce mai multă brânză, ouă și pește. Schimbarea dietei vă ajută în tratarea unui deficit de neurotransmițător, dar este posibil să nu elimine complet problema. Atunci când nivelurile scăzute de norepinefrină persistă pentru o lungă perioadă de timp, este imperativ să consultați un medic. In caz de, atunci când un specialist recunoaște o stare depresivă, va fi necesar să începeți farmacoterapia. Antidepresivele sunt concepute pentru a crește nivelurile de norepinefrină și serotonină. Acțiunea lor este foarte puternică, deci sunt disponibile numai pe bază de rețetă. Când luați produse farmaceutice, trebuie să vă amintiți despre controalele regulate, care vor ajuta medicul să stabilească dacă un anumit tip de medicament aduce efecte pozitive ale tratamentului.