De ce ne îngrășăm peste noapte? Aflați despre cele mai importante motive pentru a fi supraponderal
Mulți oameni – atât bărbați, cât și femei – se întreabă de ce se îngrașă fără motiv? La urma urmei, nu mănâncă prea mult, limitează dulciurile și totuși, de la o săptămână la alta, apar kilograme în plus. Contrar a ceea ce învățăm despre diete și diverse motive pentru a te îngrășa, există mult mai multe motive reale și, din păcate, în unele cazuri ele depășesc atât capacitățile noastre, cât și posibilitățile dieteticienilor.
În articolul de astăzi, vom verifica de ce vă îngrășați zi de zi, ce este cu adevărat responsabil pentru apariția kilogramelor în plus și vom discuta dacă există modalități de a reduce greutatea fără a face sacrificii uriașe.
Cauzele obezității
Cu toate acestea, înainte de a descrie de ce ne îngrășăm, merită să aflăm mai multe despre problema obezității în sine și problemele legate de pierderea în greutate. Obezitatea este o afecțiune în care corpul nostru a acumulat prea multe grăsimi corporale. Obezitatea este definită ca o situație în care grăsimea corporală depășește 20% – 25% din greutatea corporală totală.
O astfel de acumulare excesivă de grăsime corporală duce foarte des la o speranță de viață mai scurtă. Acest lucru se datorează, desigur, riscului crescut de anumite boli, inclusiv boli cardiovasculare , diabet și artrită. Merită menționat faptul că obezitatea crește și riscul anumitor tipuri de cancer. În cazuri extreme, obezitatea poate chiar imobiliza o persoană și poate duce la dizabilități.
De asemenea, ar trebui să ne amintim că obezitatea se poate manifesta în diferite moduri. Distingem obezitatea cauzată de furnizarea excesivă de energie, obezitatea indusă de medicamente, cu hipoventilație alveolară și obezitate abdominală. Acestea din urmă sunt foarte frecvente la bărbați. Acestea rezultă în principal din alimentația deficitară și din practicarea sportului. Să nu uităm că obezitatea abdominală poate avea și o bază genetică. Deci, dacă ne întrebăm de ce ar trebui să ne îngrășăm în burtă, probabil că avem de-a face cu obezitatea abdominală, cunoscută și sub numele de burta de bere.
De ce se îngrașă fără motiv – cele mai importante greșeli din dietă
Există multe motive pentru care dieta noastră este inadecvată și datorită acesteia ne îngrășăm. Cele mai importante probleme sunt, desigur, echilibrul necorespunzător al macronutrienților, conținutul caloric prea scăzut al meselor, lipsa de vitamine și minerale și prea mult zahăr în dietă.
- Soldul macronutrienților
De multe ori facem o greșeală majoră atunci când proiectăm mesele – mâncărurile noastre nu au cantitatea potrivită de proteine, mai rar carbohidrați sau grăsimi. Există convingerea că carnea este bogată în calorii și nu ar trebui consumată în cantități mari. În timp ce consumăm carne roșie în fiecare zi s-ar putea să nu fie o idee bună, din când în când ne putem permite și chiar ar trebui să ne permitem carne albă, adică carne de pasăre sau pește – cunoscut pentru valoarea sa nutritivă și proprietățile sale de sănătate.
Sarcina noastră este de a oferi organismului echilibrul corect de macronutrienți – o persoană ar trebui să consume 15-25% din grăsimi, 20-30% din proteine și 50-60% din carbohidrați în fiecare zi. Acest lucru este foarte important, deoarece fiecare ingredient este responsabil pentru altceva. De exemplu, dacă ne neglijăm aportul de proteine și compensăm conținutul caloric cu mesele cu carbohidrați, ne putem încetini metabolismul.
- Puterea calorică redusă a meselor
Dacă nu urmărim cât de mult mâncăm și cât de mulți nutrienți există într-o anumită masă, putem duce cu ușurință la o situație în care mâncăm prea multe sau prea puține calorii într-o zi. O gogoasă pare a fi un exemplu foarte bun – această delicatesă inocentă, pe care o mâncăm uneori după prânz, conține până la 400 kcal într-o porție care nu depășește 100 de grame! Desigur, depinde de ingrediente și produs.
Strugurii sunt un alt exemplu. Este foarte dulce și o soluție bună pentru zilele toride. Este adevărat că în 70 de grame găsim doar 50 kcal. Cu toate acestea, 70 de grame sunt de fapt o mână și mâncăm mult mai mulți struguri. Câteva pumni sunt deja 250 sau chiar mai multe kilocalorii!
- Deficiențe de vitamine și minerale
Chiar dacă reușim să ne modificăm planul nutrițional și să mâncăm alimente diferite, este foarte probabil să neglijăm vitaminele și mineralele. Vitaminele AB, C și E joacă un rol foarte important și susțin activitatea organismului. Este demn de remarcat faptul că problemele care rezultă din mutația vitaminei D și a acidului folic duc adesea la metabolismul deteriorat. Din acest motiv, ar trebui să ne amintim întotdeauna să completăm deficiențele de vitamine consumând cantități mari de legume și fructe.
- Prea mult zahar
O persoană obișnuită bea 2-4 ceaiuri pe zi. Fiecare dintre aceste ceaiuri este de obicei îndulcit cu două lingurițe de zahăr. Acest lucru ne dă 10 grame de zahăr în ceai. Din acest calcul simplu, aflăm că în mod imperceptibil se depun în corpul nostru zilnic până la 40 de grame de zahăr – acestea sunt calorii goale, singurul lucru pe care îl afectează este creșterea în greutate.
Este mai rău dacă decidem să bem apă proaspătă în loc de ceaiuri. În băuturile carbogazoase precum Cola sau Pepsi, putem găsi până la 12 grame de zahăr în 100 de grame de produs. Aceasta înseamnă că fiecare pahar are 3-5 lingurițe de zahăr. Din acest motiv, ar trebui să limităm consumul de zahăr și să ne asigurăm că produsele pe care le cumpărăm nu conțin prea mult în compoziția lor.

De ce mă îngraș, deși mănânc puțin?
Mulți oameni au observat că, chiar și cu foarte puțină mâncare, ne îngrășăm. Paradoxal, cu cât mâncăm mai puțin, cu atât câștigăm mai mult. Acest lucru se datorează unui metabolism redus, făcându-ți corpul să moară de foame. Dacă decidem să încercăm o dietă care limitează consumul de alimente la 1000 kcal pe zi, trebuie să luăm în considerare faptul că pierderea în greutate nu va dura mult.
Este adevărat, desigur, că vom pierde câteva kilograme la început. Cu toate acestea, în timp, corpul nostru se va obișnui cu doze atât de mici de alimente, va încetini metabolismul și va economisi majoritatea meselor ca grăsimi pentru posturile viitoare și pentru perioada în care organismul nu primește suficientă hrană. Prin urmare, dacă vă întrebați de ce ne îngrășăm, deși mâncăm puțin, aceasta este una dintre posibilități.
Slăbire și îngrășare
Chiar dacă introducem diete foarte restrictive, putem totuși să ne îngrășăm. Desigur, pentru unele dintre problemele discutate anterior în acest articol, există câteva soluții. Prea mult zahar? Ne oprim cu băuturi dulci și îndulcim ceaiuri sau cafea. Prea puțină proteină? Ne facem cunoștință cu meniuri gratuite pregătite de nutriționiști profesioniști, care se vor ocupa și de cantitatea corectă de vitamine și minerale din corpul nostru. Dar ce ar trebui făcut dacă nici o dietă strictă și mese variate nu sunt suficiente?
În astfel de situații, genele noastre pot fi pur și simplu problema. Ei sunt cei care determină rata metabolismului nostru. Se estimează că doar 5% din populația lumii are un metabolism rapid. Aceasta înseamnă că, în ciuda faptului că sunt mai puțin activi, ei sunt în continuare capabili să piardă în greutate rapid și fără probleme. Cu toate acestea, merită menționat faptul că fiecare persoană este diferită și face față diferit arderii carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. Merită să ne amintim că există studii pentru a determina dacă corpul nostru tinde să stocheze energie care provine din grăsimi sau mai degrabă din carbohidrați.
De ce mă îngraș după 40 de ani?
Problemele cu creșterea în greutate apar la orice vârstă – când suntem tineri și nu ne pasă de silueta noastră și în anii următori. Din păcate, pe măsură ce trece timpul, devine din ce în ce mai dificil pentru noi să aruncăm kilograme în plus. Prin urmare, dacă slăbești și încă te gândești de ce te îngrași după 40 de ani, merită să afli mai multe despre influența vârstei noastre și a activității fizice asupra metabolismului.
Majoritatea problemelor și cauzelor obezității se rezumă la trei probleme principale – obiceiuri alimentare incorecte (despre care am discutat deja), lipsa activității fizice și metabolismul lent. În ciuda faptului că am menționat deja problema metabolismului, merită menționat modul în care vârsta ne afectează metabolismul. Nou-născuții au cel mai bun, adică cel mai rapid metabolism. Dar care este situația pe măsură ce îmbătrânim?
De fapt, din momentul în care ajungem la vârsta majoratului, rata noastră metabolică încetinește și într-un ritm destul de rapid. Cercetările arată că, la fiecare 10 ani, în medie, metabolismul uman încetinește cu 2-3%. Acest lucru înseamnă că un copil în vârstă de 50 de ani va avea un metabolism cu aproximativ 10% mai lent decât cel în vârstă de 20 de ani.
Un alt motiv pentru care ne îngrășăm peste 40 este activitatea fizică. Se micșorează în timp, ceea ce are și un impact negativ asupra sănătății noastre. Aceasta înseamnă că, pe lângă încetinirea metabolismului până la vârstă, ne reducem și activitatea fizică. Din acest motiv, chiar și introducerea unei diete ar putea să nu ajute dacă nu începem să ne mișcăm.

Cum se poate contracara obezitatea? rezumat
În primul rând, ar trebui să vă vizitați medicul sau dieteticianul pentru consultare. Dacă problemele noastre de obezitate nu rezultă doar dintr-o dietă inadecvată, atunci cel mai important lucru va fi să găsim cauza responsabilă pentru această stare de fapt.
Cu toate acestea, dacă, după ce ați citit acest articol, ați observat câte calorii goale consumați și ce greșeli alimentare comiteți, vă recomandăm să le eliminați cât mai curând posibil și să urmați instrucțiunile generale. Datorită acestui fapt, veți ști cum să contracarați obezitatea, ce să mâncați și ce să evitați și ce dietă să alegeți în funcție de preferințe.