Cosmetice vegane – ce înseamnă?
Nu toată lumea știe că veganismul nu este doar un stil de mâncare care exclude carnea și toate produsele de origine animală. Ideea sa principală se traduce, de asemenea, în alte sfere ale vieții, inclusiv abandonarea produselor testate pe animale și care conțin ingrediente animale. În prezent, produsele cosmetice vegane devin din ce în ce mai populare – le putem cumpăra de la orice farmacie. Nu trebuie să fii vegan pentru a le folosi. În ce se deosebesc de alte produse? Ce substanțe nu pot fi găsite în compoziția lor și de ce merită să le folosiți? Vă încurajăm să citiți!
Ce ingrediente nu pot fi găsite în produsele cosmetice vegetale?
Faptul că produsul cosmetic este vegan înseamnă că nu a fost testat pe animale în nicio etapă a dezvoltării sale. Ingredientele cosmetice, care în niciun caz nu pot fi găsite în produsele cosmetice vegane, includ: miere, seu, ceară de albine, ouă, iaurt, glicerină, lanolină, colagen, cazeină, lapte, acid stearic sau cheratină. Muskul și chihlimbarul, care sunt folosite pentru a crea parfumuri, nu sunt adăugate la produsele cosmetice vegetale.
Ingredientele vegetale înlocuiesc cu succes substanțele de origine animală. Cosmeticele vegane folosesc proprietăți valoroase ale plantelor precum:
- aloe vera – proprietățile sale hidratante sunt folosite în cosmetice de secole. Aloe este benefic atât pentru piele, cât și pentru păr.
- extract de alge – conține aminoacizi și antioxidanți care au un efect de întărire.
- coada șoricelului – are proprietăți antiinflamatorii, calmează pielea și dă strălucire părului.
- ulei de arnica – atunci când este combinat cu vitamina E, se creează un deodorant. Uleiul este adăugat la tonice și lichide micelare.
- musetel – calmeaza si catifeleaza pielea. Se adaugă diferitelor tipuri de loțiuni corporale și tonice.
- sfecla roșie – este un colorant natural. Se folosește ca înlocuitor al carminului obținut de la insecte.
- suc de scoarță de salcâm – este folosit ca agent de îngroșare în creme, geluri și spray-uri de păr.
- pectina de mere – are proprietăți gelifiante.
- ulei de măsline – se folosește în loc de seu.
- chrysarobin – este un substitut vegan al keratinei. Calmează leziunile pielii, așa că se adaugă la preparatele pentru acnee.
- hidrolat de hamamelis – are un efect astringent și răcoritor asupra pielii. Reduce roșeața și sigilează capilarele. Elimină ridurile.

Cosmetice vegane – marcaje. Cum să le recunoaștem?
De unde știi dacă un anumit produs cosmetic nu conține ingredientele de mai sus? Cosmeticele vegane sunt marcate cu un certificat special, care necesită respectarea multor reguli restrictive. O astfel de etichetă garantează că un anumit produs cosmetic a fost preparat fără utilizarea de ingrediente animale și că toate substanțele utilizate în acesta provin din agricultura ecologică. Cosmeticele vegane nu conțin, de asemenea, coloranți, conservanți artificiali sau agenți de îngroșare chimică. Pe lângă selectarea produselor cu etichete verzi, putem verifica produse cosmetice specifice pe site-urile create de organizații pentru drepturile animalelor. Listele acestor produse cosmetice sunt publicate de: NAVS, PETA, BUAV. Pe ambalajul produselor cosmetice vegane, există de obicei o inscripție: „netestat pe animale”, ceea ce înseamnă
Amintiți-vă că prefixul „vege” nu indică întotdeauna că un produs este organic – înseamnă doar că nu conține ingrediente animale.
Cosmetice de machiaj vegane – mărci renumite
Cosmeticele vegane câștigă din ce în ce mai mult interes – există multe mărci interesante pe piață care creează produse numai din ingrediente naturale, vegetale. Utilizarea acestui tip de produse cosmetice colorate a fost popularizată de Kat von D – un celebru tatuator mexican care și-a creat propriul brand. Merită să verificați oferta următoarelor companii: Lily Lolo, Ben Eye, IUNO Cosmetics, Pur Cosmetics, Urban Decay, Lush Cosmetics sau GOSH Kaos (parfumuri vegane). De asemenea, ar trebui să ne amintim că majoritatea mărcilor cunoscute, în afară de produsele cosmetice obișnuite, oferă și produse vegetale. Merită să acordați atenție tinerilor branduri poloneze precum: Bionigree, Kozmetics sau Zielone Laboratorium.
Produse cosmetice pentru păr vegan
Naturalitatea merită și în îngrijirea zilnică a părului. Șampoanele disponibile la farmacii cântăresc părul, făcându-l gras mai repede. Șampoanele și balsamurile de păr vegane pe bază de ingrediente vegetale hrănesc și regenerează. Produsele vegane de îngrijire a părului includ aloe vera, ceai verde, extracte de cereale, uleiuri (migdale, nucă de cocos sau argan), hamamelis, mușețel, coada calului, in și multe altele. Merită să încercați produsele cosmetice ale următoarelor mărci (oferta include și produse de îngrijire a corpului): Zielone Laboratorium, Trawiaste, Bionigree, Hair Care Panda, Tołpa, Isana. Șampoanele și balsamurile sunt disponibile pentru o duzină de aproximativ zeci de zloti.
Cosmetice vegane – o modalitate de a face față acneei
Problema formării acneei afectează persoanele de toate vârstele. Merită să ne amintim că tratamentul medicamentos va fi eficient numai atunci când vom scăpa de cauza problemei. Ce poate provoca acnee?
- modificări hormonale,
- dietă proastă,
- stres,
- intoleranțe alimentare,
- gene,
- produse cosmetice selectate incorect,
- utilizarea stimulentelor
- Diabet
Formarea acneei poate fi asociată și cu obiceiuri proaste de îngrijire a pielii. Substanțele artificiale, substanțele chimice și coloranții nu ne servesc pielea și nu o curăță bine de toate impuritățile și excesul de sebum. De aceea, merită să renunți la loțiuni colorate pentru îndepărtarea cremelor de machiaj sau cu aspect atractiv, cu adăugarea de conservanți.
Se pare că produsele cosmetice vegane sunt extrem de eficiente în tratarea acneei. Pielea acneică trebuie tratată foarte delicat, astfel încât ingredientele naturale vor fi cele mai bune. Săpunul vegan cu cărbune activ – Teoria carbonului, care distruge în mod eficient bacteriile responsabile de formarea leziunilor cutanate, devine din ce în ce mai populară în rândul consumatorilor. Din păcate, acest produs nu este disponibil în Polonia, dar există mulți omologi pe piață. Substanțele care acționează împotriva acneei includ: ulei de arbore de ceai, aloe, crizarobină. Le putem găsi în majoritatea produselor cosmetice vegane pentru îngrijirea pielii.

Cosmetice vegane – avantaje
Care sunt avantajele utilizării produselor cosmetice vegane? Prin achiziționarea acestui tip de produs, contribuim la îngrijirea drepturilor de bază ale animalelor. Cosmeticele Vege au un efect benefic asupra pielii și părului nostru, deoarece sunt fabricate numai din ingrediente naturale, complet sigure. Astfel de produse cosmetice nu conțin substanțe chimice și aditivi artificiali care sensibilizează – este o alternativă excelentă pentru persoanele care se luptă cu iritarea și inflamația pielii. Cosmeticele vegane sunt blânde și perfecte pentru toate tipurile de piele, iar utilizarea lor reduce riscul de reacții alergice și alte efecte secundare. Dacă vrem să începem să folosim doar produse cosmetice vegane, trebuie să ținem cont de costurile ceva mai mari, dar acesta este singurul dezavantaj. Calitatea înaltă și funcționarea produselor cosmetice recompensează complet prețul lor mai mare.