Ciuperci - rețete
fapte interesante

Ciuperci – care sunt proprietățile lor de sănătate? Vei fi șocat!

Ciupercile sunt un ingredient popular pe care îl folosim adesea în gătitul zilnic. Sunt disponibile pe tot parcursul anului și au un gust minunat – atât ca garnitură, cât și ca parte a felului principal. Cu toate acestea, nu toată lumea știe că ciupercile inconspicue conțin o mulțime de ingrediente valoroase și vitamine care au un efect benefic asupra sănătății noastre. Pentru a vă bucura pe deplin de proprietățile lor, merită să le alegeți pe cele care cresc în pădure sau din agricultura ecologică.

Merită să știți că există 3 tipuri de ciuperci pe piață – albă, maro și portobello. Deși folosim cel mai des ciuperci albe obișnuite, cele mai bune, mai mari și mai aromate ciuperci sunt acestea din urmă. Ciupercile sunt cultivate în hale speciale, unde sunt menținute condițiile adecvate pentru creșterea lor. Ciupercile sălbatice se găsesc în pajiști și păduri. Aflați câteva motive pentru care ar trebui să includeți ciupercile în dieta dvs. cât mai curând posibil!

Ciuperci - dietă

De ce merită să mănânci ciuperci? 8 motive

  • Ajută la scăderea în greutate – ciupercile conțin cantități uriașe de fibre alimentare și proteine, care asigură o senzație de satietate de lungă durată și nu sunt calorice (100 de grame de ciuperci conțin doar 22 de calorii). De aceea sunt recomandate persoanelor care doresc să scape de excesul de greutate. În plus, ciupercile sunt bogate în fier, ceea ce le face un excelent înlocuitor al cărnii.
  • Sunt o sursă valoroasă de multe vitamine – ciupercile conțin vitaminele C, A, D, E și B. De asemenea, conțin lectine (anti-cancer) și antioxidanți.
  • Acestea protejează împotriva cancerului – proprietățile anticanceroase ale ciupercilor sunt utilizate în medicina naturală din Est de sute de mii de ani. Extractul de ciuperci albe ajută la evitarea cancerului de sân și de prostată prin inhibarea creșterii celulelor canceroase.
  • Ele întăresc imunitatea – merită să le consumăm în cantități mari în perioada de toamnă și iarnă, când suntem expuși la diferite infecții. Acestea conțin seleniu, care inhibă dezvoltarea bacteriilor și a virușilor și sprijină dezvoltarea anticorpilor, susținând sistemul imunitar.
  • Sunt o sursă naturală de vitamina D – corpul nostru produce această vitamină în mod natural atunci când este expus la soare, dar adesea suferim de deficiența acesteia. Vitamina D susține absorbția calciului și a fosforului, protejându-ne oasele de leziuni – de aceea este atât de important să o suplimentăm în mod regulat. În loc să căutați suplimente gata preparate, merită să căutați surse naturale de vitamină.
  • Acestea conțin acid folic – acidul folic este recomandat nu numai femeilor însărcinate. Deficitul de acid folic poate provoca căderea părului, diaree, inflamație, tulburări digestive și dureri de cap. De aceea merită să îmbogățiți dieta cu ciuperci care conțin cantități mari din ea.
  • Acestea scad tensiunea arterială și nivelul colesterolului – o dietă bogată în ciuperci scade semnificativ nivelul colesterolului rău din sânge. Consumul de ciuperci este recomandat și persoanelor care suferă de hipertensiune, deoarece conțin cantități uriașe de potasiu. În ciuperci, găsim și beta-glucan, care reglează nivelul glicemiei.
  • Îmbunătățesc memoria și concentrația – ciupercile conțin o cantitate mare de vitamina B12, care susține activitatea creierului. Consumul lor frecvent ajută la evitarea problemelor de memorie și concentrare.

Cum se păstrează ciupercile?

Pentru ca ciupercile să își păstreze toată valoarea nutritivă, este important să știm cum să le păstrăm. În primul rând, alegeți ciuperci proaspete, fără semne de ofilire sau vânătăi. Păstrați-le la frigider, într-un recipient din plastic sau sticlă, neacoperit. Înainte de a pune ciupercile în frigider, nu le spălați – acest lucru le poate face să se strice mai repede. Putem păstra ciupercile la frigider 3-4 zile, nu mai mult. Dacă nu doriți ca ciupercile să se rumenească, presărați-le ușor cu suc de lămâie. Interesant este că cultivarea ciupercilor este foarte simplă – le putem planta în propria grădină sau chiar acasă. Ce feluri de mâncare vom prepara cu ciuperci?

Vase de ciuperci

Mâncăruri cu ciuperci în rolul principal – 6 rețete interesante

Când vine vorba de feluri de mâncare cu ciuperci, există multe posibilități – putem folosi atât ciuperci crude, proaspete, cât și fierte, prăjite sau la grătar – totul depinde de preferințele noastre. Amintiți-vă că, dacă alegeți ciuperci crude (de exemplu, pentru o salată), este foarte important să le curățați bine. Mai jos sunt câteva idei pentru preparatele cu ciuperci – le veți prepara în câteva minute!

  1. Piept de pui la cuptor cu ciuperci și brânză

Ingrediente: 500 g piept de pui, 10 ciuperci mari, brânză rasă, lingură de ketchup, lingură de maioneză. condimente: ierburi provensale, patrunjel, piper, oregano.

Metoda de preparare: Curățați carnea, spălați-o și apoi tăiați-o în cotlete subțiri și lungi. Apoi puneți-l într-o caserolă, pe care o ungeți cu puțin unt. Ungeți cotletele cu ketchup și maioneză, apoi adăugați ciupercile rase și brânza. Se coace aproximativ o jumătate de oră la 180 de grade.

2. Pastele cu dovleac și ciuperci

Ingrediente: 1 dovleac mai mic, 30 de grame de ciuperci, paste tagiatelle (200 g), 30% smântână, 2 cepe mari, cimbru proaspăt, piper, sare.

Mod de preparare: Se fierb pastele, se curăță ceapa și ciupercile și se toacă mărunt. Apoi se prăjește într-o tigaie, după aproximativ 5 minute, se adaugă dovleacul și apoi pastele. Se prăjește aproximativ 15 minute, se toarnă smântână, se amestecă, se ornează cu cimbru proaspăt.

3. Supă cremă de ciuperci cu crutoane

Ingrediente: 600 g ciuperci, 2 cartofi, 3 morcovi, 2 patrunjel, 3 căței de usturoi, 1 lingură de pesto de busuioc, 200 ml smântână 18%, piper, sare, oregano, ierburi provensale.

Mod de preparare: Într-o oală cu ulei de măsline, prăjiți ceapa tăiată cubulețe, usturoiul și ciupercile. Se prajesc aproximativ 10 minute, apoi se dau morcovii rasi, cartofii si patrunjelul. Se toarnă bulion fierbinte și se fierbe aproximativ o jumătate de oră. Apoi ne amestecăm. Putem servi ciorba cu crutoane – feliați doar bagheta, apoi condimentați cu condimentele preferate și dați-le la cuptor pentru 10 minute.

4. Paste cu ciuperci, somon și spanac într-un sos de smântână

Ingrediente: 100 g somon, 300 g ciuperci, orice paste, o mână de spanac proaspăt, smântână 30%

Mod de preparare: prăjiți ciupercile într-o tigaie, adăugați somonul și spanacul. Apoi adaugă pastele fierte și smântâna, amestecă totul. Se poate servi cu busuioc proaspăt.

5. Tratamentul vegetarian

Ingrediente: 2 căței de usturoi, 2 cepe mari, conserve de roșii, 400 g ciuperci, 2 ardei mari, 1 dovlecei, 1 vinete, condimente: ardei dulce, boia afumată, ierburi de Provence, piper, sare, ardei iute.

Mod de preparare: tocați mărunt toate ingredientele, apoi prăjiți-le într-o tigaie. Adaugam rosii si condimente.

6. Clătite de mei cu ciuperci

Ingrediente: 200 g mei, 400 g ciuperci, 0,5 litri apă caldă, pătrunjel proaspăt, 200 g ceapă, 30 g tărâțe de grâu, condimente: sare, piper, plante provensale, ardei dulce.

Metoda de preparare: Meiul trebuie clătit într-o strecurătoare. Apoi gătiți conform instrucțiunilor. Curățați ciupercile și ceapa, tăiați-le și prăjiți-le într-o lingură de ulei. Făina de ovăz ar trebui să fie măcinată până la o masă groasă. Apoi combinați toate ingredientele și amestecați bine. Modelați clătitele și prăjiți-le într-o tigaie bine încălzită.

Ciuperci – fapte interesante

Ce nu mai știi despre ciuperci? o Iată câteva fapte interesante despre aceste ciuperci puțin vizibile:

  • Deși în zilele noastre ciupercile sunt considerate o legumă ieftină și discretă, în secolul al XVI-lea erau considerate un produs de lux care domnea pe mese printre artistocrați. Pe atunci, erau comparate cu trufele, care sunt un produs foarte scump.
  • În Europa, se consumă anual peste 1,5 miliarde de tone de ciuperci. Francezii și olandezii sunt lideri în exporturile de ciuperci, dar Polonia este deja pe locul trei!
  • Ciupercile inhibă multiplicarea drojdiei Candida, prin urmare consumul lor este recomandat persoanelor austiste care suferă de afecțiuni ale sistemului digestiv.
  • Pe vremea Republicii Populare Poloneze, ciupercile erau un ingredient popular folosit la prepararea gustărilor care imitau mâncărurile fast-food. La acea vreme, se pregăteau suluri cu ceapă și umplutură de ciuperci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *