fapte interesante

Ce este retentia de apa si cum o putem reduce

Retentia de apa este o manifestare care produce modificari in tot organismul si creaza disconfort. Stilul de viata dezechilibrat este una dintre cele mai comune cauze ca duce la apritia acestui simptom.

Modificarea regimului de viata este prima masura pe care poti sa o iei pentru a combate acest fenomen. Hidratarea corespunzatoare, o dieta bazata pe alimente diuretice si sportul sunt remedii la indemana care te pot ajuta sa combati retentia de apa.

Ce este retentia de apa?

Retentia de apa sau edemul, in termeni medicali, reprezinta o acumulare in exces de lichide in tesuturile conjunctive. In mod normal, organismul nostru are capacitatea de a drena fluidele. Limfa, un lichid care circula prin vasele limfatice, colecteaza toate reziduurile, bacteriile si toxinele pe care le transporta spre evacuare.

Din diverse cauze, functionarea optima a sistemului limfatic este perturbata, iar lichidele nu mai sunt drenate in mod corespunzator. Astfel, organismul stocheaza mai multe fluide decat ii sunt necesare in tesuturi, ceea ce determina aparitia edemului.

Retentia de apa in organism se manifesta de obicei prin umflarea picioarelor, mainilor si a abdomenului. Pe langa edeme si disconfort, retentia de apa determina si cresterea in greutate.

Kilogramele in plus pot sa reprezinte acumulari in exces de lichide in tesuturile adipoase si nu neparat grasimi. Multe dintre dietele de slabit minune se bazeaza pe acest principiu atunci cand promit scaderea in greutate intr-un timp foarte scurt. Pierderea rapida in greutate reprezentand de fapt eliminarea retentiei de apa din organism.

Cauzele care determina retentia de apa

Alimentatia dezordonata si nesanatoasa este principalul factor care duce la aparitia edemului. Consumul excesiv de sare, alimentele procesate sau rafinate, produsele de panificatie din faina alba, zaharul, dulciurile, produsele de patiserie, bauturile carbogazoase sau alcoolul pot favoriza stocarea fluidelor in organism.

Un alt factor care determina retentia de apa este sedentarismul. Miscarea stimuleaza drenarea lichidelor. Atunci cand esti sedentar si nu ai o activitate fizica regulata, buna circulatie limfatica este inhibata. Acest lucru duce la stagnarea lichidelor si acumularea lor in organism ceea ce determina edemul.

Dezechilibrele hormonale sunt o alta cauza frecventa care provoaca retentia de apa in organism. Femeile se confrunta adesea cu edeme in perioada ciclului menstrual. De asemenea, retentia de apa este un simptom comun cu care se confrunta femeile insarcinate sau cele care se afla la menopauza. Administrarea anticonceptionalelor favorizeaza si ele acumulari excesive de lichide in corp.

Temperaturile ridicate pot si ele sa perturbe drenarea lichidelor. Unele persoane se confrunta frecvent cu edeme pe timpul verii. Caldura excesiva inhiba circulatia optima a limfei ceea ce determina retentia apei in organism.

Exista situatii in care retentia de apa poate fi si un semn al unor afectiuni de sanatate. Cele mai frecvente sunt disfunctionalitatile rinichilor care blocheaza evacuarea lichidelor din organism. Alte afectiuni care favorizeaza retentia de apa mai pot fi cele pulmonare, hepatice, tiroidiente sau insuficienta cardiaca. De altfel, unele medicamente pot determina si ele acumularea lichidelor in organism.

Ce poti sa faci pentru a combate retentia de apa

Atunci cand retentia de apa nu este rezultatul unor afectiuni de sanatate, ea poate fi combatuta usor prin ajusatrea obiceiurilor nesanatoase.

Poate parea ciudat, insa pentru a combate acest simptom se recomanda sa bei mai multa apa. Aportul de lichide stimuleaza drenarea fluidelor acumulate in exces de organism, facilitand eliminarea reziduurilor, a sarurilor si a retentie de apa.

Daca te confrunti cu retentia de apa trebuie sa fii atent si la ce mananci. Incearca sa incluzi in consum alimente diuretice. Legumele si fructele bogate in apa, precum: pepene rosu, castraveti, rosii, ananas, telina, etc. pot contribui la drenarea lichidelor si la combaterea edemului.

De asemenea, se recomanda sa reduci consumul de sare. Va trebui sa fii atent nu doar la sarea pe care o adaugi in mancare, ci si la alimentele din comert care contin sare. Mezelurile, nucile si semintele sarate, pufuletii, chipsurile, etc. toate acestea sunt alimente bogate in sare pe care va trebui sa le eviti daca te confrunti cu retentia de apa si nu numai.

In schimb, pentru a combate edemul ar fi bine sa adaugi in dieta ta alimente precum: broccoli, avocado, cartofi dulci, somon, banane, etc. Astfel de alimente sunt bogate in potasiu, un mineral care ajuta la eliminarea retentiei de apa din organism.

Pe langa o dieta echilibrata, se recomanda sa faci miscare. Dupa cum spuneam, activitatea fizica stimuleaza circulatia fluidelor in corp. Chiar si o plimbare in aer liber iti poate fi de ajutor pentru a combate retentia de apa.

Avand in vedere ca in unele situatii retentia de apa poate fi determinata de probleme de sanatate, se recomanda sa consulti medicul daca te confrunti cu acest fenomen. Identificarea si tratarea corespunzatoare a cauzei va duce si la combaterea edemului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *