Alergie la plante – cauze, simptome, metode de tratament
Medicina vegetală este o metodă bine cunoscută și dovedită în lupta împotriva multor afecțiuni. Ierburile pentru alergii, precum Cistus, mușețel și primula de seară, sunt adesea folosite în medicina naturală. Spre deosebire de alte medicamente, acestea nu provoacă de obicei efecte secundare. Urzica este foarte utilă în lupta împotriva alergiilor, deoarece are proprietăți antiinflamatorii și este o sursă bogată de vitamine (inclusiv A și C). Simptomele alergiei sunt, de asemenea, ameliorate de tija de aur, conținând numeroși antioxidanți. Utilizarea ierburilor este o modalitate bună de a trata alergiile, atâta timp cât nu sunteți alergic la ele. Din păcate, o alergie la plante poate apărea la orice vârstă, deci merită să știți cum se manifestă și să îndepărtați agentul alergenic cât mai curând posibil.
Alergia la plante este relativ rară, dar diagnosticarea bolii este destul de dificilă. Reacțiile alergice la o persoană alergică la o plantă specifică pot apărea atât după consumarea unei plante proaspete, cât și după utilizarea unui produs cosmetic cu adăugarea acestuia. Ce plante sunt cele mai sensibilizante? Cum se manifestă acest tip de alergie și cum este tratată? Informații detaliate pot fi găsite în articol.
Alergie la plante – cauze
De ce unii dintre noi se luptă cu alergiile? Alergia poate fi cauzată de practic orice factor pe care corpul nostru îl recunoaște ca fiind necunoscut. Aceasta este un fel de tulburare a sistemului imunitar care nu răspunde corect la unele substanțe care sunt livrate organismului. Sistemul imunitar începe să „lupte” cu alergenul, care este însoțit de afecțiuni neplăcute. Deși poate apărea o alergie ca răspuns la expunerea prelungită la un alergen puternic, tendința la sensibilizare este de obicei transmisă prin gene.
O reacție alergică care apare după consumul unei anumite plante sau condimente poate fi, în multe cazuri, asociată cu o alergie la polen – atunci avem de-a face cu alergie încrucișată. Persoanele alergice la polenul de mesteacăn și mugwort pot dezvolta simptome alergice, mai ales după consumul de fenicul, anason, chimen și coriandru. La rândul lor, persoanele alergice la polenul plantelor erbacee ar trebui să excludă nucșoară, ghimbir și scorțișoară din dieta lor. Produsele care cauzează simptome alergice pot include, de asemenea, unele fructe, cum ar fi avocado, banane, căpșuni, papaya și mere.
Alergie la plante – simptome
O alergie la plante cauzează aceleași simptome ca orice alergie alimentară. Acestea includ:
- febra fanului
- ameţeală
- conjunctivită
Pe lângă afecțiunile menționate anterior, pot apărea și ușoare modificări ale pielii. Amintiți-vă că simptomele alergice pot varia, iar severitatea lor depinde de cantitatea de plante consumate și de intensitatea proprietăților alergenice ale unei substanțe date. Este foarte important să detectați alergiile devreme pentru a atenua eficient simptomele acesteia.
Șoc anafilactic – ce este și cum să-l recunoaștem?

Merită să știți ce este șocul anafilactic, deoarece poate apărea la orice persoană care se luptă cu o alergie alimentară ca reacție la contactul cu alergenul. Este cel mai frecvent la copii mici și femei. Principalele simptome ale șocului sunt amețeli severe, răgușeală, dificultăți de respirație, palpitații și, în unele cazuri, vărsături și diaree. În timpul șocului anafilactic, tensiunea arterială scade brusc, ceea ce poate duce la inconștiență și, în cazuri extreme, fatale. Pentru a preveni consecințele șocului anafilactic, adrenalina trebuie administrată pacientului cât mai curând posibil, care are un efect contractil asupra vaselor de sânge, care restabilește presiunea normală.
Ce plante sunt cele mai sensibilizante?
Cele mai alergene ierburi sunt: coriandru, oregano, fenicul și țelină. Ierburile cu un risc moderat de a provoca simptome alergice includ scorțișoară, busuioc, chimen, plante de Provence, boia de ardei și ienupăr. Condimentele cel mai puțin alergenice sunt tarhon, sărat, cuișoare, ghimbir, nucșoară, dafin, cardamom, vanilie, cimbru, salvie și maghiran.
Interesant este faptul că unele plante medicinale pot provoca alergii numai atunci când intră în contact direct cu pielea – de exemplu, mușețel. Aceasta înseamnă că o persoană care dezvoltă o reacție alergică după contactul cu infuzia de mușețel nu trebuie să renunțe la consumul de ceai de mușețel.
Ierburi fotosensibilizante – listă
Ierburile fotosensibilizante sunt plante care cresc sensibilitatea corpului la lumina soarelui. Poate provoca alergie la soare. Persoanele care urmează tratamente cu plante fotosensibilizante ar trebui să minimizeze expunerea la soare. Pentru a preveni simptomele neplăcute, merită să folosiți în mod regulat creme cu filtru UV. În contact strâns cu soarele, plantele fototoxice utilizate în interior pot provoca eritem, umflături, roșeață, eczeme alergice și, în unele cazuri, arsuri solare. Substanțele conținute în plante eliberează radicali liberi atunci când sunt expuși la lumina soarelui, ceea ce duce la reacții inflamatorii acute.
Cea mai fotosensibilizantă plantă este sunătoarea, folosită, printre altele, în tratamentul depresiei. Alte plante fototoxice includ:
- rutina obișnuită
- coada calului de câmp
Alergie la ierburi și produse cosmetice uzate
Hipersensibilitatea la plante poate apărea și după utilizarea unor produse cosmetice cu adăugarea anumitor substanțe vegetale. Persoanele cu pielea solicitantă și delicată sunt cele mai vulnerabile. Pielea sensibilă are o barieră de protecție semnificativ redusă, ceea ce înseamnă că ingredientele cosmetice pătrund puțin mai adânc, provocând reacții alergice. În acest caz, poate apărea dermatită cosmetică, care este principala cauză a dermatitei de contact, a urticariei de contact și a tulburărilor de pigmentare.
Principalele simptome ale dermatitei cosmetice sunt roșeață, mâncărime, senzație de apăsare a pielii, pustule, vezicule și papule. Persoanele alergice la ierburi ar trebui să evite cremele și preparatele aromatice cu adăugarea unei cantități mari de conservanți.
Merită să știți că ierburile și fructele alergenice sunt adesea adăugate parfumurilor (de exemplu, bergamot sau lămâie, care vă fac mai sensibili la soare).

Alergie la plante și sarcină
Sarcina este o perioadă specială pentru corpul unei femei. În acest moment, merită să acordați o atenție deosebită alimentelor consumate, deoarece unele dintre ele pot avea un efect negativ asupra copilului. Iată condimentele de evitat:
scorțișoară – conține cantități mari de cumarină, care dăunează ficatului. Cumarina crește riscul de avort spontan și duce la multe malformații la un copil – poate provoca tulburări de creștere, printre altele.
Aloe – deși planta este adesea utilizată în medicina naturală datorită proprietăților sale bactericide, aceasta poate provoca congestie uterină periculoasă și contracții premature la femeile gravide.
Ginseng – deși are un efect pozitiv asupra creierului adulților, încă nu se știe cum afectează fătul, deci este mai bine să îl evitați în timpul sarcinii.
cimbru, rozmarin – aceste plante cresc riscul de avort spontan și afectează negativ inima, care este foarte stresată în timpul sarcinii.
salvie – consumul frecvent al acestuia poate duce la naștere prematură. Salvia contribuie, de asemenea, la reducerea cantității de lapte produs, deci ar trebui exclus din dietă și în timpul alăptării.
Dacă o femeie a avut o alergie alimentară înainte de sarcină, modificările hormonale îi pot ameliora sau agrava simptomele. Uneori, primele simptome de alergie pot apărea în timpul sarcinii. Nu uitați să informați medicul responsabil cu sarcina dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le luați – în această perioadă specială, acesta va selecta terapia în așa fel încât să fie complet sigură pentru copil. Unele simptome care intră în contact cu alergenul pot fi riscante pentru făt (de exemplu, un atac de astm care contribuie la hipoxie), astfel încât femeile nu ar trebui să subestimeze alergiile. Ierburile permise în timpul sarcinii includ urzica, mușețelul și tija de aur, care ameliorează simptomele alergice.
Diagnostic și tratament
Nu uitați să nu ignorați primele semnale pe care ni le dă corpul dvs., deoarece acest lucru poate agrava simptomele și poate duce la complicații grave, cum ar fi astmul. Cum să diagnosticați alergia la o anumită substanță? Cel mai adesea, medicul diagnostică o alergie după ce a intervievat pacientul. Apoi ar trebui efectuate teste de bază, inclusiv teste de patch-uri, teste de înțepare a pielii și teste specifice IgE. Dacă, în ciuda simptomelor severe, rezultatele testelor nu confirmă alergia, pacientul este supus unui test de provocare, care constă în administrarea lui treptată de doze din ce în ce mai mari de alergen.
Pentru a vă îngriji sănătatea, nu aveți nevoie decât de o ușoară schimbare a obiceiurilor zilnice. Cea mai eficientă metodă pentru tratarea alergiilor pe bază de plante este eliminarea completă a agentului alergenic. Amintiți-vă că ierburile proaspete sunt cele mai alergenice, așa că, în caz de alergie, plantele cu conținut scăzut de alergeni ar trebui întotdeauna tratate termic. Cu toate acestea, la sugarii și copiii diagnosticați cu alergii, aceștia ar trebui să fie complet excluși din dietă. În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate prescrie și antihistaminice și antiinflamatoare.
Persoanele alergice ar trebui să fie deosebit de prudente atunci când iau medicamente pe bază de plante și suplimente disponibile fără prescripție medicală – nu uitați să citiți întotdeauna prospectele cu atenție. De asemenea, este important să alegeți produsele cosmetice potrivite și delicate pentru a evita inflamația.
