Alopecia areata – cum să te descurci?
Ce este alopecia areata?
Alopecia areata este o afecțiune care afectează chiar și tinerii – spre deosebire de alopecia androgenetică, care afectează majoritatea bărbaților, are o bază genetică. În cazul alopeciei androgenetice, problema este mult mai simplă, cauza sa la 95% dintre bărbați fiind nivelul ridicat de testosteron. Alopecia areata nu este asociată cu o singură cauză. Problema poate fi fondul nervos: stres pe termen lung, schimbări climatice bruște, tragedie familială. Cu toate acestea, alopecia areata poate fi asociată și cu o imunitate redusă a corpului – primește un semnal că ar trebui să fie „înarmat”. Apoi începe lupta din interior, distrugându-și propriile antigene (cu ajutorul anticorpilor pe care îi produce). Foliculii pilosi sunt de asemenea atacati, apoi apare inflamatia si parul slabit cade.
Alopecia areata este asociată cu multe boli care slăbesc sistemul imunitar. Vorbim despre diverse alergii, dermatită atopică, vitiligo, astm. De foarte multe ori vinovatul este Haschimoto sau tiroidita cronică. Alopecia areata poate fi moștenită din generație în generație. Adesea victimele acestei afecțiuni sunt persoanele cu sindrom Down. Fără îndoială, acest tip de afecțiune este legată de fundalul nervos. Deși chelia este gândită în principal în contextul bărbaților, se poate aplica și femeilor. Mai ales când vine vorba de o tânără mamă care începe procesul dificil al alăptării. Salturile hormonale cauzate de sarcină, naștere și hrănire ulterioară pot avea cu siguranță un impact negativ nu numai asupra stării psihice a unei tinere mame, ci și asupra sănătății ei. Și, după cum știți, atunci când expunem pe cineva la o stres atât de mare pentru o perioadă atât de lungă de timp – efort fizic, corpul poate pur și simplu să nu facă față.

Ce este caracteristic alopeciei areata?
Atunci, cum putem fi siguri că avem de-a face cu acest tip de chelie? O trăsătură caracteristică a alopeciei areata este că nu se limitează doar la cap. Părul poate cădea din orice zonă păroasă.
Ne putem ocupa, de exemplu, de alopecia areata pe sprâncene. Din păcate, alopecia areata este incurabilă – problema este că nu s-a stabilit o cauză į nu este posibilă eliminarea rapidă a problemei.
Simptomele alopeciei areata
Putem fi atenți la simptomele inițiale ale bolii (acesta este un cuvânt important, dar datorită tratamentului problematic al alopeciei areata, îl putem folosi). În primul rând, ar trebui să fim atenți la cele mai mici forme de plăci de pe scalp. Primul simptom este de obicei pete chele de diferite dimensiuni (de obicei rotunde) pe cap, în jurul căruia așa-numitul păr exclamativ – cu vârfuri rupte, diferit de restul de culoare.
În acest caz este confuză lipsa semnelor reale de inflamație pe piele, care sunt atât de caracteristice, de exemplu, în dermatita atopică (denumită în mod obișnuit AD). Pielea nu prezintă inflamație externă, coajă sau roșu, care este cea mai mare problemă în alegerea tratamentului potrivit. În afară de aspectele estetice, singurul simptom deranjant pentru noi poate fi mâncărimea locală pe piele în care părul a căzut. Și, deși alopecia areata nu este o judecată în sensul că părul crește de obicei, este mult mai sensibil decât era inițial. Prin urmare, sunt dublu expuși condițiilor meteorologice nefavorabile, problemelor imunologice etc. Cea mai importantă problemă este reapariția simptomelor, care este adesea inevitabilă.
Alopecia areata maligna – cazuri extreme
Alopecia parțială parțială este mult mai ușor de vindecat. Când acoperă întreaga suprafață a scalpului, se numește alopecie malignă areata. În acest caz extrem, nu este posibilă inhibarea bolii, dar metoda DCP este recomandată ca ultimă soluție. DCP, de fapt difenilciclopropenonă, este un alergen care, atunci când este administrat în contact, provoacă o reacție alergică tipică, adică roșeață, mâncărime și umflături. Totuși, în același timp, corpul primește un semnal că ar trebui să trimită celule albe din sânge către alergen. Acestea sunt antiinflamatoare și au un efect pozitiv asupra rădăcinilor părului care pot înceta să cadă. Cuvântul cheie aici este „poate”, deoarece un astfel de grad de avansare a acestei afecțiuni nu poate da speranță pentru a scăpa complet de problemă. Cu toate acestea, este de departe cea mai eficientă metodă de combatere a alopeciei areata.
Pe lângă această metodă, sunt recomandate medicamente imunosupresoare (corticosteroizi și imunosupresoare), care sunt riscante. Acestea acționează prin suprimarea sistemului imunitar (parțial responsabil pentru căderea părului). Drept urmare, putem fi expuși de două ori la diferite infecții, sau chiar la apariția diabetului și a osteoporozei!

Alopecia areata – tratament
Tratamentul eficient și permanent al alopeciei areata este extrem de complicat. În primul rând, ar trebui să mergeți la un specialist bun, de preferință un tricholog. Tricologia este un domeniu strâns legat de dermatologie. În majoritatea cazurilor, se folosește o examinare a rădăcinii părului pentru a afla cauzele exacte ale alopeciei și alte informații necesare tratamentului. În cazul căderii complete a părului, este necesară o biopsie a pielii, luând o secțiune pentru un diagnostic cuprinzător și stabilind un plan de tratament adecvat. Metodele de tratament variază, în zilele noastre medicii aleg adesea radiațiile UVA și UVB, care pot opri progresul bolii.
De asemenea, merită menționat un procedeu destul de exotic, care este injectarea scalpului cu plasmă bogată în trombocite. Acest tratament se efectuează și pe pielea facială problematică. Acesta constă în extragerea sângelui pacientului cu plasmă din corp și literalmente „injectare”, adică micro-puncție a pielii. Această procedură se numește mezoterapie. Puteți injecta pielea nu numai cu propria plasmă – amestecuri speciale de substanțe cu vitamine, aminoacizi și microelemente sunt potrivite pentru aceasta. Drept urmare, părul crește din nou mai sănătos, mai gros și mai puternic. Tratamentul trebuie repetat de 5 ori la fiecare 2-3 săptămâni.
Metode naturale de tratare a alopeciei areata
Printre metodele recomandate pentru combaterea alopeciei areata se numără, printre altele suplimente naturale de vitamine: de exemplu seleniu, zinc sau chiar … usturoi! În ceea ce privește zincul, acționează ca un fel de „catalizator”. Controlează formarea de keratină în organism, facilitează absorbția vitaminei A, dar stimulează și sistemul imunitar. Merită luată în considerare suplimentarea cu zinc, deoarece este greu de absorbit. În ceea ce privește seleniul, acesta are un efect extrem de benefic asupra sistemului imunitar. Deficitul său face părul slab și fragil, iar noi înșine suntem obosiți permanent. Suplimentarea cu usturoi este recomandată datorită numeroaselor sale proprietăți benefice. Are proprietăți antiinflamatorii și antivirale, iar studii recente arată că usturoiul poate îmbunătăți starea părului și poate promova creșterea rapidă a acestuia.
Deși alopecia este un subiect rușinos, nu trebuie ignorată. Medicina de astăzi oferă multe posibilități de combatere a acestei boli sau chiar de limitare a acesteia. Există cazuri cunoscute de terapie eficientă, de exemplu cu plasmă (un caz cunoscut este doctorul în medicină estetică, Dr. Krzysztof Gojdź). Prin urmare, pe lângă combaterea alopeciei areata cu metode și suplimente naturale, cunoscute, merită să consultați un specialist bun care să ne ghideze planul de tratament și vom uita că ne-a fost vreodată rușine să ne uităm în oglindă. Unul dintre cele mai cunoscute și apreciate pozitiv produse pentru căderea părului este Follixin .