Alergia la prezervative – cum vă puteți da seama dacă alergia dvs. este alergică?
Alergia la latex este o alergie specifică care apare rar, dar este foarte problematică pentru pacient. Poate apărea la orice vârstă, indiferent de sex, așa că este important să știi care sunt principalele sale simptome. Ce cauzează o alergie?
Latexul este un tip de material ale cărui molecule se leagă de proteinele din pielea noastră, ceea ce duce în unele cazuri la producerea de substanțe alergene care sunt „rememorate” de sistemul nostru imunitar. Organismul începe să se apere de factorul alergen, iar acest proces provoacă afecțiuni neplăcute care împiedică funcționarea normală. De aceea, persoanele alergice la latex ar trebui, în primul rând, să evite alergenul, care se găsește printre altele în prezervative, saltele sau mănuși de cauciuc. De unde vine alergia la latex și cum este diagnosticată? Care sunt principalele simptome ale unei alergii la latex? Care este tratamentul? Toate informațiile necesare le găsiți în articolul de mai jos!
Alergia la latex – cauze
Alergia la latex apare cel mai adesea la persoanele care sunt și alergice la alte substanțe. Acest lucru se aplică în principal alergiilor la mesteacăn, iarbă, cereale, ambrozie sau mugwor. Avem atunci o așa-numită „alergie încrucișată”. În multe cazuri, alergia la latex este cauzată de expunerea prea frecventă la alergen, cum ar fi utilizarea zilnică a mănușilor din latex. De aceea, lucrătorii din domeniul sănătății sunt expuși riscului de alergie, care, în afară de mănuși, folosesc și fire, catetere, picături, măști și canule cu un amestec de latex.
Pacienții care au fost internați în spital de mult timp și au avut contact constant cu articolele din spital care conțin latex sunt, de asemenea, expuși riscului. Persoanele cu leziuni ale coloanei vertebrale sau spina bifida sunt, de asemenea, expuse riscului. Alergia la latex poate apărea în orice moment al vieții.
Latex – ce este și unde apare?
Latexul este fabricat din arborele de cauciuc Hevea Brasiliensis – este format din seva de lapte procesată a plantei la care se adaugă substanțe chimice. Scopul lor este de a oferi latexului proprietăți specifice, cum ar fi flexibilitatea. Arborele neobișnuit Hevea Brasiliensis apare în mod natural în pădurea tropicală amazoniană, dar este cultivat și în Africa și Asia pentru producția de cauciuc.
Latexul natural dintr-un copac exotic este bun pentru mediu, deoarece este un produs regenerabil. Latexul sintetic, pe de altă parte, este fabricat din cauciuc sintetic și poate fi sub formă lichidă. Se obține prin polimerizarea în emulsie a monomerilor specifici. Apoi, după acidificarea sau adăugarea cantității potrivite de sare, obțineți așa-zisa cauciuc solid. Este folosit în diverse industrii – în principal în industria auto (inclusiv producția de anvelope). Cauciucul este, de asemenea, folosit pentru a face garnituri, bile, mănuși de latex și spumă de latex, utilizate în producția de mobilier și saltele. Saltelele din latex au multe proprietăți benefice, inclusiv sunt rezistente la ciuperci și daune.
Latexul se găsește în multe produse de zi cu zi, precum jucării pentru copii, baloane, benzi elastice, cizme de cauciuc, covorașe de baie, bandă adezivă, îmbrăcăminte de ploaie, benzi elastice, suzete, dispozitive de dentiție.

Simptomele alergiei la latex
Alergia la latex provoacă afecțiuni asemănătoare alergiilor alimentare, așa că poate fi foarte dificil de diagnosticat. Principalele simptome ale unei alergii la latex sunt:
- eczemă
- ameţeală
- greaţă
- vărsături
- rinită (strănut, apă, secreții nazale, mâncărimi în gât)
- simptomele astmului bronșic
- conjunctivită
- umflătură
- dispneea
- roșeață în zona expusă latexului
- mâncărime
- fotofobie
- modificări ale pielii
Alergia la latex este foarte des diagnosticată numai după utilizarea unui prezervativ, ceea ce provoacă o reacție alergică severă. Atât bărbații, cât și femeile pot prezenta mâncărime, durere și arsuri în zonele intime. Interesant este că simptomele alergiei la latex pot apărea imediat (maximum 30 de minute după contactul cu materialul), apoi reacția este imediată, sau în 48 de ore. În acest caz, vorbim despre eczema de contact, care apare după un contact îndelungat al pielii cu materialul din latex. Cum să recunoști inflamația?
Eczema de contact alergică este leziuni inflamatorii care apar într-un anumit loc al pielii. Majoritatea eczemelor apar pe partea exterioară a mâinii, deși poate apărea și în jurul brațelor, feței și organelor genitale. În funcție de severitatea modificărilor, distingem între eczema acută și eczema subacută. Erupțiile sunt foarte des însoțite de mâncărime și vezicule mici care dispar de la sine după câteva zile. Durata modificărilor depinde de obicei de intensitatea contactului cu alergenul – uneori poate dura până la câteva săptămâni. Merită să știți că în unele cazuri există recidive ciclice ale eczemei de contact – de aceea este atât de importantă prevenirea adecvată.
Șocul anafilactic – cum se manifestă și pune viața în pericol?
Șocul anafilactic poate fi una dintre reacțiile unui organism alergic la contactul cu latexul. În timpul șocului anafilactic, poate apărea o scădere bruscă a tensiunii arteriale, ceea ce duce la pierderea cunoștinței și, în cazurile severe, fatală, astfel încât răspunsul prompt este important. Moartea poate fi cauzată și de umflarea țesuturilor gâtului, împiedicând pacientul să respire normal. Dacă observăm primele simptome ale unui șoc anafilactic, ar trebui să chem o ambulanță cât mai curând posibil. De asemenea, este foarte important să se administreze pacientului adrenalină cât mai curând posibil – persoanele care sunt alergice ar trebui să aibă întotdeauna o doză mică de ea acasă. Trebuie eliminat și factorul care a provocat șocul. Primele simptome ale șocului anafilactic sunt amețeli severe, răgușeală, palpitații, dificultăți de respirație și vărsături.
Sindromul latexului și fructelor – despre ce este vorba?
Aceasta este o formă specifică de alergie la latex care apare la persoanele care sunt alergice la alimente care reacţionează încrucişat cu alergenii de latex. Structura unor proteine din latex seamănă cu structura proteinelor găsite în anumite fructe. De aceea, la o persoană alergică poate apărea o reacție alergică după consumul acesteia. Corpul reacționează atunci exact în același mod ca atunci când intră în contact cu latexul. Produsele care provoacă simptome clinice de alergie includ bananele, avocado, fructele kiwi, castanele și fructele cu sâmburi (prune, mango, piersici). Persoanele alergice la latex ar trebui, de asemenea, să excludă din dietă produsele foarte procesate (sosuri, umpluturi). Anumite legume trebuie evitate, inclusiv roșiile, morcovii, cartofii și țelina. Cireșe, caise, litchi, smochine, struguri,
Simptomele sindromului fructelor din latex includ urticarie, conjunctivită, vărsături și, în cel mai rău caz, șoc anafilactic. Interesant este că sindromul latex-fructe poate apărea și la copiii care sunt alergici la polen. Cea mai bună modalitate de a preveni apariția unei reacții alergice este evitarea acestor produse.

Alergie la latex – diagnostic. Ce teste ar trebui efectuate?
În primul rând, nu uitați să nu ignorați primele simptome ale alergiei, deoarece contactul frecvent cu un alergen poate agrava simptomele și poate duce la multe complicații grave. Cu cât mai devreme Pentru a diagnostica alergia la latex, ar trebui efectuate o serie de teste de bază, cum ar fi teste de plasture, IgE specifice și PTS (testele cutanate). Pentru a diagnostica sindromul fructe-latex, teste cutanate native (înțepătură cu înțepătură) sunt efectuate folosind fructe proaspete, cele mai alergene (cum ar fi banana, kiwi și avocado).
Dacă, în ciuda simptomelor severe, rezultatele testelor sunt negative, medicul prescrie de obicei un test de provocare. Constă în inhalarea pacientului în doze crescânde treptat de alergen.
Alergie la latex – tratament
Trebuie să ne amintim că cea mai eficientă prevenire și tratament este eliminarea completă a factorului alergen din mediul pacientului. O persoană alergică la latex ar trebui, de asemenea, să evite alimentele care provoacă reacții încrucișate. Din păcate, antihistaminicele concepute pentru persoanele care suferă de alergii sunt ineficiente împotriva alergiei la latex. În unele cazuri, imunoterapia este utilizată pentru a elimina tulburările sistemului imunitar al unei persoane alergice. Cu toate acestea, aceasta nu este o practică standard. Imunoterapia este utilizată numai pentru simptome severe.
Dacă alergia a provocat eczeme de contact, este foarte important să alegeți un preparat topic – de obicei sunt recomandate substanțe speciale cu proprietăți dezinfectante și anti-umflare, de exemplu comprese din soluție de acid boric sau permanganat de potasiu. Tratamentul folosește și preparate cu corticosteroizi care îngustează vasele de sânge și reduc inflamația.
În cazul unei alergii confirmate la latex, pacientul ar trebui să evite contactul cu alergenul, ceea ce îi obligă pe unii să-și schimbe locul de muncă. Dacă acest lucru nu este posibil, persoana alergică ar trebui să folosească mănuși fără latex din neopren sau mănuși cu conținut scăzut de proteine nealcaline, care sunt disponibile, printre altele, în angrosistii medicali. Din fericire, există tot mai multe produse fără latex care doar imită latexul.
Alergia la latex și alegerea prezervativului potrivit
Când vine vorba de contraceptive, amintiți-vă că cel mai important lucru este să alegeți parteneri de încredere. Într-o relație stabilă, putem lua în considerare o varietate de metode contraceptive precum pastilele, gelurile spermicide și implanturile pe care femeile le pot folosi.
Ce prezervativ nu va declanșa simptome de alergie la un pacient alergic la latex? Deși persoanele alergice nu pot folosi prezervativele clasice, există o alternativă excelentă pe piață – prezervativele speciale din silicon și poliuretan. Aceste materiale imită latexul, făcându-le confortabile și flexibile. Când vine vorba de funcționarea lor, acestea nu diferă de prezervativele clasice. Aceste tipuri de prezervative sunt concepute nu numai pentru persoanele care sunt alergice la latex, ci sunt și o modalitate excelentă de a câștiga noi experiențe erotice. Prezervativul din silicon este fabricat dintr-un material foarte subtire care permite o senzatie mai profunda. Prezervativele fără latex vin într-o varietate de dimensiuni și prețuri. Producătorii oferă diferite tipuri de aditivi pentru prezervative, cum ar fi lubrifianții aromați. Datorită diversităţii lor, fiecare va găsi ceva pentru sine.
Wow. Nici măcar nu am văzut că poți fi alergic la prezervative.